T2 czy Omega 8000

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
stanisław

T2 czy Omega 8000

Post autor: stanisław »

Witam
pod wieloma względami są to podobne wykrywacze .
Oczekuje tylko małej rady , mam na myśli nową Omegę i lekko używany T2 wers. 6.0. czyli cena bardzo zbliżona . Co wybrać ?
pozdr.
ProScan
Właściciel

Re: T2 czy Omega 8000

Post autor: ProScan »

Nowa Omega gwarancja 5 lat.

T2 bez serwisu.

Myślę że T2 będzie głębszy, ze względu na większą sondę.

:pa

proscan

PS
Właśnie zerknąłem na świeże aukcje - widzę że Omega jest sprzedawany z dwiema sondami. W takim razie ...
Scorp

Post autor: Scorp »

T2 obecnie totalnie niedostępne..
Ostatnio napisałem do Talcompa pytając o oba wykrywacze. Dostałem odpowiedź, cytuję:

"T2 jest starszym modelem, odkąd weszla omega malo osob kupuje T2 czyba ze w wersji limited.
sam osobiscie chodze z omega i cewka 11"dd"

"jesli chodzi o omege, to w wersji z cewka 11"dd ma zasiegi podobne do T2 zwyklego"

"omega latwiejsza w obsludze, zakresy identyfikacji i dyskryminacji maja praktycznie identyczne"

jeśli to prawda to Omega jest wykrywaczem prawie dorównującym T2 za cenę prawie 1000zl mniej :)
Lamina
Sprzedawca

Post autor: Lamina »

jak pisalem.... omega 11"DD i t2 w wersji podstawowej maja zasiegi ciezko porownywalne, w zasadzie identyczne.... nie mam pojecia czemu omega na tej czestotliwosci tak dobrze radzi sobie z kolorem... mysle ze sporo w tym musi byc zaslugi cewki 11"DD. z subiektywnych uwag... omega np jest szybszai bardzie selektywna jesli mamy kilka monet kolo siebie, ida za czestotliwoscia, na militarke powinna lepiej sobie radzic niz T2, no i omega jest bardziej stabilna.
ProScan
Właściciel

Proszę jeszcze o przypomnienie na jakich częstościach pracują oba wykrywacze i czy sondy Omega/T2 są wymienne.

proscan
Lamina
Sprzedawca

T2 to 13kHz, Omega 7,8kHz, cewki nie sa wymienne (odpisalem juz o tym w stosownym watku.) cewki T2 maja naklejke T2, te pasujace do innych tekneticsow maja opis Teknetics (ele cewka od f75 pasuje zamiennie do T2)
ProScan
Właściciel

Dziękuję. Ciekawe czy te z omegi będą pasowały do Fisherów, które pracują na 6,8kHz (np. F4).

proscan
Lamina
Sprzedawca

po przelutowaniu wtyczki tak, tekneticsy maja klasyczna metalowa wtyczke zakrecana...
fisher nie mam pojecia czemu..... stara szara gramofonowa bez zabezpieczenia przed wysunieciem.... tutaj polityki First Texas NIE POJMUJE.
ProScan
Właściciel

Te z Fishera pasują 1 : 1 z wykrywaczy Bounty Hunter. Być może o to chodziło - o szybkie przejście pomiędzy wykrywaczami istniejącymi i nowymi. Zwłaszcza na początkowym etapie produkcji (np. wtedy gdy powstawały wykrywacze F2/F4 na bazie Discovery 3300).

A Teknetics to osobna rodzina.

Czasami odnoszę wrażenie że Bounty Hunter po wskrzeszaniu marki Teknetics zupełnie niespodziewanie dla nich samych kupił Fishera i wszystkie plany marketingowe im to pomieszało.

proscan
Lamina
Sprzedawca

ProScan pisze:
Czasami odnoszę wrażenie że Bounty Hunter po wskrzeszaniu marki Teknetics zupełnie niespodziewanie dla nich samych kupił Fishera i wszystkie plany marketingowe im to pomieszało.

proscan

a dokladnie wlasciciel Bounty wskrzesil marke Teknetics i zakupil upadajacego wtedy Fishera, a teraz maja dylemat marketingowy jak to ogarnac i ktora marke promowac jaka ta lepsza.
ProScan
Właściciel

Dokładnie to napisałem. Fisher spadł im jak gwiazdka z nieba i nie wiedzą do końca co z tym prezentem od losu zrobić.

proscan
ODPOWIEDZ