Biżuteria, monety, dobra identyfikacja tonowa, jaki detektor

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
rigel86

Biżuteria, monety, dobra identyfikacja tonowa, jaki detektor

Post autor: rigel86 »

Witam wszystkich serdecznie na forum:).
Jestem początkującym i mam wielkie problemy z wyborem wykrywacza. Mój przedział cenowy to maksymalnie do 800, 900zł. Szukałem na różnych forach i na tym też ale sprzeczne opinie skutecznie mnie zdezorientowały. Może napiszę na czym by mi zależało. Interesuje mnie głównie poszukiwanie monet, biżuterii - to jest dla mnie priorytetem. Oczywiście interesuje się historią i gdybym wyciągał jakieś inne fanty wcale bym się nie gniewał. Czego wymagam od wykrywacza?? W zasadzie dla tego że jestem początkujący zależny mi na tym żeby detektor był w miarę stabilny, nie dawał za dużo fałszywych sygnałów, miał w miarę dobrą identyfikacje tonową lub graficzną, tak żeby dało się rozróżnić szybko czy faktycznie warto kopać. Nie wymagam jakiś super zasięgów. Nie znam się na detektorach ale zainteresował mnie bardzo Fisher F2 oraz Garret Ace 250 ale to tylko wstępnie bo jak mówiłem nie wykrywaczach się nie znam i nie chciał bym kupić bubla i mieć wykrywacz na parę sezonów.
Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc.

PS. Założyłem podobny wątek na innym forum ale ciężko tam o radę. W zasadzie już miałem zamawiać Fisher F2 bo bardzo mi odpowiada ale w ostatniej chwili znalazłem parę opinii o nowości Teknetics Delta 4000 i ze na drobicie i monetki za tą cena to jest świetny, dodatkowo zachęca bardzo długa gwarancja 5 lat. Tak więc zastanawiam się między tymi dwoma... Czytając opinie w necie i fora zaczynam po woli głupieć. Tu niektórzy piszą że Delta ma słabe zasięgi, gdzie indziej że do 1000zł to jest wymiatacz i ma nawet minimalnie większy zasięg od Ace 250 na dużej cewce... Idzie zgłupieć. To samo z Fsisherem F2. Jedni piszą że zasięg dobry i na maks czułości można szukać i czulszy niż Ace 250 a inni piszą że ma słaby zasięg. Tak więc totalnie sprzeczne opinie.

Dziękuje z góry za pomoc:).

:? :?
ProScan
Właściciel

Re: Biżuteria, monety, dobra identyfikacja tonowa, jaki detektor

Post autor: ProScan »

Witam,

Kolega dobrze się przygotował i wstępnie rozpoznał co leży w kręgu jego zainteresowań :1

Czyli na placu boju jest F2, Delta i ACE 250.

Jakościowo to bez wątpienia najlepszy będzie ACE 250.

Zarówno Fisher jak i Teknetics są produkowane przez firmę First Texas, więc używają tych samych komponentów. Mam poważne zastrzeżenia co do jakości zwłaszcza sond oraz klawiatur foliowych tych nowych Fisherów (Delty w rękach nigdy nie miałem).

Zaletą Delty jest jej długa gwarancja - co do zasięgów nie wypowiadam się, bo nie wiem. Możliwość podłączenia dużej cewki jest teoretyczna, bo rozmawiamy o budżecie do 900zł. Delta jako nowość nie jest sprawdzona przez wielu użytkowników, wobec czego należy być ostrożnym w tym co słychać na forach - próbka zbyt mało reprezentatywna statystycznie.

Ja polecam ACE 250. Na jego korzyść przemawia:

- wysoka jakość;
- niska cena;
- dobre zasięgi;
- dobre opinie użytkowników;
- wysokie ceny używanych sprzętów (niska strata przy odsprzedaży);
- możliwość podłączania wielu różnych sond;
- wygodne zasilanie;

Na korzyść F2:

- szerszy zakres identyfikacji (nie wiem na ile wiarygodne);
- przyjemniejsza kolorystyka;
- dosyć tanie sondy 10" cali (250zł);

Na niekorzyść:

- niska jakość klawiatury;
- niska jakość kabla sondy;
- nieciekawe zasilanie 2x9V.
- nieprzyjemne dźwięki.

Zdaje się też, że po wyłączeniu znikają mu nastawy - a dla mnie to jest bardzo wkurzające.

:pa

proscan
rigel86

Dziękuje za szybką odpowiedz. Również powoli mentalnie przekonuje się do Ace 250. Bo dodatkowo jest tego sprzętu masę na allegro i gdybym chciał w przyszłości zmienić na lepszy to odsprzedam z bardzo małą stratą. Do garreta jest również pełno tanich akcesoriów. Zaletą są również baterie bo mam w domu masę dobrych akumulatorów ze względu na to że trochę fotografuje. Zastanawiam się nad wersją SportPack z większą cewką i innymi bajerami.
Poczekam co prawda jeszcze do końca następnego tygodnia bo może mi wpaść trochę dodatkowych środków i wtedy zdecyduje się na PROxime. Czytałem instrukcję do niej i bardzo to jakoś mi odpowiada.
Pozdrawaim
ProScan
Właściciel

W sumie ciekawe czy Proxima ma większy zasięg w trybie dyskryminacji niż ACE 250 z dużą sondą (9x12). Cena wykracza poza budżet...

Wiarygodne zasięgi ACE są podawane w różnych miejscach na forach. Tego samego w odniesieniu do Proximy jakoś nie widziałem...

Polecam także lekturę Odkrywcy. Były w nim testy ACE oraz Fishera F4 (domyślam się, że F2 to uproszczony F4).

proscan
rigel86

Znalazłem takie testy.

http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2445

http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2186

I z nich faktycznie wynika że aż takiej wielkiej przewagi nie ma i to na małej cewce.
ProScan
Właściciel

Fuj!

:)

Głupie i nie na temat. Dodatkowo paskudne miejsce i testujący z tezą.

proscan
ODPOWIEDZ