wariacje muszkietera

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
jaksa

wariacje muszkietera

Post autor: jaksa »

Panie Piotrze ratunku,Pożyczyłem od kolegi muszkietera którego mu sprzedałem dwa lata temu,działał normalnie.Zwróciłem go i dziś mi facet mówi ze próbował go włączyć i coś mu piszczy.Sprawdziłem co jest grane i wygląda to tak: przy ustawieniach czułości ,gruntu ,dyskryminacji na godz.10 nie daje żadnego sygnału na metal,przy zwiększeniu nastaw blisko maks.sygnał jest wysoki przerywany w trybie dyskr. a wtrybie all metal ciągły.Co to może być uszkodzony kabel cewki,zanieczyszczone potencjometry ,przestrojenie czy inna cholera ? Jeżeli odkręcę zakrętkę mocującą wtyczkę sygnał raz jest raz nie ,przy poruszaniu wtyczki sygnał się pojawia, wydaje mi się że całość dolegliwości jest związana z pokrętłem strojenia do gruntu.Może Pan zdiagnozować chorego [-o<
Czuję się odpowiedzialny za sytuację chociaż nie wiem czy powinienem,podobno ja byłem ostatnim użytkownikiem wykrywacza.
ProScan
Właściciel

Re: wariacje muszkietera

Post autor: ProScan »

Wygląda na uszkodzoną sondę (konkretnie zerwany kabel). Może przy wtyczce (miejmy nadzieję), albo tuż przy sondzie (kiepska sprawa).

Przypominam, że serwis Minelaba prowadzi jedynie Viking.

:pa

proscan
jaksa

wariacje muszkietera

Panie Piotrze sprzęt już po gwarancji,czy dało by się coś u Pana wskórać [-o< .To jest cewka TS-1000 chyba ma wykręcany kabel z sondy ,wydaje mi się że jest naderwany przy wtyczce.Proszę o zmiłowanie
ProScan
Właściciel

chyba ma wykręcany kabel z sondy

Nie jest wkręcany. Jest wpuszczany do środka i zalany żywicą.

wydaje mi się że jest naderwany przy wtyczce

To może zatem naprawić każdy, kto potrafi lutować.

sprzęt już po gwarancji,czy dało by się coś u Pana wskórać

To nie ma dla mnie znaczenia. Specjalnie tutaj (http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1881) ogłosiłem, że nie można na mnie liczyć w temacie serwisu Minelaba. Serwis Minelaba tylko w Vikingu.

proscan
jaksa

wariacje muszkietera

No to może sam spróbuję,ma znaczenie kolejność kabli czy lepiej nic nie ruszać i przylutować tylko to co ewentualnie naderwane? Niestety nie mam pojęcia o elektronice .Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

ma znaczenie kolejność kabli czy lepiej nic nie ruszać i przylutować tylko to co ewentualnie naderwane?

Oczywiście, że ma. Proponuję jednak znaleźć kogoś, kto potrafi lutować.

proscan
KrisssK

Post autor: KrisssK »

jaksa pisze:No to może sam spróbuję,ma znaczenie kolejność kabli czy lepiej nic nie ruszać

ŁO MATKO!!!
ProScan
Właściciel

ŁO MATKO!!!

No właśnie. Lepiej niech zajmie się tym ten, kto ma pojęcie co robi. Naprawę wtyczki może zrobić każdy technik RTV.

proscan
jaksa

No dobra może się źle wyraziłem z ta kolejnością kabli.Konkretnie Panie Piotrze urwany jest jeden(czarny) jest znacznie krótszy niż pozostałe i jest w izolacji,reszta bez izolacji,pytałem dlatego o kolejność bo miałem zamiar je rozlutować po kolei i wyrównać.Ten czarny urwał się pewnie dlatego że był krótszy i cały ciężar spoczywał na nim.Połączyłem go przedłużką do bolca na wtyczce i wszystko jest ok.Teraz nie wiem czy dolutowac kawałek przedłużki do tego kabla czy po kolei je wyrównywać i lutować.Pewnie jest jakiś ekran na kablu którego nie powinienem naruszyć?Niestety nie mam teraz elektronika w pobliżu któremu mógłbym to zlecić ,a pracuję dla archeo na nadzorach i czs mnie goni.A serwis w vikingu....do dziś czekam na odpowiedź na mojego maila.
ProScan
Właściciel

Proszę sobie dokładnie rozrysować co jest, potem uciąć całość i na nowo przyłączyć tak jak było. Przy zdejmowaniu izolacji należy uważać, by nie poprzecinać drucików tworzących ekran.

Dobrym pomysłem będzie zrobić mały naddatek przy tym czarnym kabelku.

proscan
ODPOWIEDZ