problem z Cibolą - ostatecznie wyszło, że z zasilaniem
problem z Cibolą - ostatecznie wyszło, że z zasilaniem
Witam
Wykrywacz po właczeniu wysyła kilka krótkich sygnałów jak zwykle, natomiast po nich następuje ciągły jednostajny dzwięk
przypatrzylem się cewce od spodu. Jest ona już wytarta i w jednym miejscu wydzedł jakby cieniutki drucik miedziany....
czy taką sondę warto reaktywować?
a jeśli nie to chętnie kupiłbym używaną....
pozdrawiam\
Tomek
Wykrywacz po właczeniu wysyła kilka krótkich sygnałów jak zwykle, natomiast po nich następuje ciągły jednostajny dzwięk
przypatrzylem się cewce od spodu. Jest ona już wytarta i w jednym miejscu wydzedł jakby cieniutki drucik miedziany....
czy taką sondę warto reaktywować?
a jeśli nie to chętnie kupiłbym używaną....
pozdrawiam\
Tomek
Re: problem z Cibolą
Witam,
Ewidentnie uszkodzona jest sonda (prawdopodobnie zerwany kabel).
Jeśli urwany jest przy wtyczce, to można sobie samemu naprawić.
Jeśli przy sondzie to gorzej.
"Wystający drucik" to za mało informacji, by powiedzieć, czy sonda nadaje się jeszcze do czegokolwiek. Jeśli przetarte zostało uzwojenie, to do raczej tylko na części.
Sondy używanej do Cebuli nie mam.
proscan
Ewidentnie uszkodzona jest sonda (prawdopodobnie zerwany kabel).
Jeśli urwany jest przy wtyczce, to można sobie samemu naprawić.
Jeśli przy sondzie to gorzej.
"Wystający drucik" to za mało informacji, by powiedzieć, czy sonda nadaje się jeszcze do czegokolwiek. Jeśli przetarte zostało uzwojenie, to do raczej tylko na części.
Sondy używanej do Cebuli nie mam.
proscan
dziękuję za szybką odpowiedź!
przesyłam foto sondy
wizaulanie kabel wyglada ok.
proszę ewentualnie o info czy podjął by sie Pan naprawy
pozdrawiam
Tomek
przesyłam foto sondy
wizaulanie kabel wyglada ok.
proszę ewentualnie o info czy podjął by sie Pan naprawy
pozdrawiam
Tomek
Sprawa wygląda krytycznie. Zniszczeniu uległa warstwa ekranująca.
To że nie widać uszkodzenia kabla, nie znaczy że nie jest zerwany jakiś przewód.
Rekomenduję wymianę sondy na inną, bo do stosunkowo wysokiego kosztu wymiany kabla, należy jeszcze doliczyć odtworzenie ekranu (nie wiadomo z jakim skutkiem) i konieczność dokupienia osłonki.
proscan
PS
Prosze to wziąć jeszcze pod uwagę:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2523
To że nie widać uszkodzenia kabla, nie znaczy że nie jest zerwany jakiś przewód.
Rekomenduję wymianę sondy na inną, bo do stosunkowo wysokiego kosztu wymiany kabla, należy jeszcze doliczyć odtworzenie ekranu (nie wiadomo z jakim skutkiem) i konieczność dokupienia osłonki.
proscan
PS
Prosze to wziąć jeszcze pod uwagę:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2523
rozumeim dziękuję za rzeczową odpowiedź
dodam że uwrany jest tez uchwyt przy sondziue ( narazie zaklejony poxiliną)
więc chyba faktycznie warto zainwestować w nowy sprzęt
ten słuzył mi prawie 6 lat i prócz elektroniki to juz wszytko sie rozleciało
czy jest w ogóle szanasa sprzedac samą puszkę elektroniką?
a jesli tak, to ile można by było za nią dostać ewentualnie?
pozdrawiam
dodam że uwrany jest tez uchwyt przy sondziue ( narazie zaklejony poxiliną)
więc chyba faktycznie warto zainwestować w nowy sprzęt
ten słuzył mi prawie 6 lat i prócz elektroniki to juz wszytko sie rozleciało
czy jest w ogóle szanasa sprzedac samą puszkę elektroniką?
a jesli tak, to ile można by było za nią dostać ewentualnie?
pozdrawiam
Cibola ma 4 piny
Ja byłbym oczywiście zainteresowany nabyciem takiego niekompletnego wykrywacza - kwestia ceny.
proscan
proscan
Tak sobie czytam i na końcu się załamałem.
http://odkrywca.pl/tesoro-cibola-klopot ... tml#687139
Po zamieszczeniu odgłosów, gdzie sygnał miał być "ciągły" okazuje się, że facet ma słabą baterię!
http://w747.wrzuta.pl/audio/4MoYpvXVVIV ... ola_on_off
Facet tak pokręcił opis "uszkodzenia", że na prawdę udzielanie porad przez internet czasami okazuje się ma zerowy sens.
proscan
PS
Nawiasem mówiąc system testowania baterii w Tesoro wymyślił jakiś matoł.
http://odkrywca.pl/tesoro-cibola-klopot ... tml#687139
Po zamieszczeniu odgłosów, gdzie sygnał miał być "ciągły" okazuje się, że facet ma słabą baterię!
http://w747.wrzuta.pl/audio/4MoYpvXVVIV ... ola_on_off
Facet tak pokręcił opis "uszkodzenia", że na prawdę udzielanie porad przez internet czasami okazuje się ma zerowy sens.
proscan
PS
hmmm, ale napisał:
Czyli co? Nowa ale rozładowana? Możliwie ale dziwne...
(bateria jest nowa)
Czyli co? Nowa ale rozładowana? Możliwie ale dziwne...
Nowość nie jest kryterium oceny napięcia (i wydajności prądowej).
Wyraźnie słychać, że Cebula przy włączeniu zamiast kilku sygnałów wydaje jeden (i to nie cały).
proscan
Wyraźnie słychać, że Cebula przy włączeniu zamiast kilku sygnałów wydaje jeden (i to nie cały).
proscan
na ale jak widać ciąg dalszy "zdalnej naprawy" utknie chyba w miejscu bo właściciel ciboli nie widzi sensu kupowania kolejnej baterii 
No bo pacjent bardzo oszczędnie dozuje informacje.
Teraz dowiadujemy się, że mu pozieleniały styki w przedziale na baterie!
To tak jakby pacjent przyszedł do doktora i mu opisywał objawy:
Głowa mnie boli.
- a wysypia się Pan?
Tak.
- dobrze się Pan odżywia?
Tak.
- Ma Pan gorączkę?
Nie.
- Inne objawy?
Nie. Ale jak poruszę tym nożem, który mam wbity w potylicę, to mi mętnieje w oczach. Ale to chyba nie ma związku?
proscan
Teraz dowiadujemy się, że mu pozieleniały styki w przedziale na baterie!
To tak jakby pacjent przyszedł do doktora i mu opisywał objawy:
Głowa mnie boli.
- a wysypia się Pan?
Tak.
- dobrze się Pan odżywia?
Tak.
- Ma Pan gorączkę?
Nie.
- Inne objawy?
Nie. Ale jak poruszę tym nożem, który mam wbity w potylicę, to mi mętnieje w oczach. Ale to chyba nie ma związku?
proscan
Do tego człowieka mam cierpliwość, bo zaczyna, więc trzeba mu pomóc. Fakt, sierota z niego nieziemska.
Natomiast na pomoc dla niejakiego Brzęczyszczykiewicza jest już za późno. Specjalista od elektroniki, który skonstruował "opakowanie" wykrywacza z garażowych elementów i opisał je bardziej kwieciście niż Mickiewicz Litwę, ojczyznę swoją, w inwokacji...
SWaldek też przesądził od razu, że kabel przy sondzie. Pięknie, k.a, pięknie. Zwłaszcza przy odłączonej...
Jest jaki jest, ale ja nie mam z nim problemów. Gdy po włączeniu po dłuższej przerwie jest sygnał niski i 3 sygnały wysokie, to niebawem pora na zmianę. Ot, wszystko.
M.
Natomiast na pomoc dla niejakiego Brzęczyszczykiewicza jest już za późno. Specjalista od elektroniki, który skonstruował "opakowanie" wykrywacza z garażowych elementów i opisał je bardziej kwieciście niż Mickiewicz Litwę, ojczyznę swoją, w inwokacji...
SWaldek też przesądził od razu, że kabel przy sondzie. Pięknie, k.a, pięknie. Zwłaszcza przy odłączonej...
Jest jaki jest, ale ja nie mam z nim problemów. Gdy po włączeniu po dłuższej przerwie jest sygnał niski i 3 sygnały wysokie, to niebawem pora na zmianę. Ot, wszystko.
M.
Twoje rady są jak najbardziej słuszne i myślę, że rozwiążą problem, o ile gość się do nich zastosuje.
Swaldek wydał słuszną diagnozę mają te dane, które miał (sygnał ciągły zarówno przy włączonej jak odłączonej sondzie). Tyle tylko że dla gościa rytmiczne gulgotanie to "sygnał ciągły" - i stąd nieporozumienie.
Franciszek Dolas chciał coś mądrego powiedzieć, ale mu nie wyszło (nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz).
Generalnie test wykrywacza bez sondy nie ma sensu, ale są pewne rodzaje uszkodzeń, gdzie dużo można się dowiedzieć odłączając sondę. W Cebuli zerwanie kabla właśnie tak się objawia, że wykrywacz wyje jak opętany - zupełnie tak samo jak bez podłączonej sondy.
proscan
Swaldek wydał słuszną diagnozę mają te dane, które miał (sygnał ciągły zarówno przy włączonej jak odłączonej sondzie). Tyle tylko że dla gościa rytmiczne gulgotanie to "sygnał ciągły" - i stąd nieporozumienie.
Franciszek Dolas chciał coś mądrego powiedzieć, ale mu nie wyszło (nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz).
Generalnie test wykrywacza bez sondy nie ma sensu, ale są pewne rodzaje uszkodzeń, gdzie dużo można się dowiedzieć odłączając sondę. W Cebuli zerwanie kabla właśnie tak się objawia, że wykrywacz wyje jak opętany - zupełnie tak samo jak bez podłączonej sondy.
proscan