DFX Cewka Super 12''

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
Cube47pl
Kontakt:

DFX Cewka Super 12''

Post autor: Cube47pl »

Witam,
dalej walczę z tą cewką...
Dziś nadarzyła się wreszcie okazja do dokładnego jej testu. (Zepsuła mi się cewka standardowa i byłem zmuszony użyć tej.)
Sprawa wygląda tak:
- cewka wzbudza się powyżej preamp gain 2 przy ustawieniu częstotliwośći "best data" lub "3khz" ( w działaniu przy widoku ziemi)
- cewka reaguje alergicznie na częstotliwość 15 khz i wzbudza się wtedy nawet przy preamp gain 2 i ac 60 ( w działaniu przy widoku ziemi oraz w powietrzu)

Co jej może być? W razie pytań proszę pytać.

Co do cewki standardowej podejrzewam kabel, lecz i tak planuję jej wymianę, jak Pan wie to starowinka i należy jej sie emerytura.
ProScan
Właściciel

Re: DFX Cewka Super 12''

Post autor: ProScan »

W razie pytań proszę pytać.

Skoro tak, to pytam.

Zdaje się że ostatnio był problem z błędnym wskazywaniem napięcia. Czy coś w tym temacie się zmieniło?

Czy sondami też się zajmowałem, bo nie widzę w notatkach?

Sondy DFX jeśli wariują to zapewne są źle nastrojone. Zdarzają się też uszkodzenia przy wtyczkach (tych zalewanych na kablach). Te wymieniam na nowe - porządne. Uszkodzenia kabli są rzadkie - chyba że popękała opona (co akurat takie rzadkie nie jest).

:pa

proscan
Cube47pl
Kontakt:

Witam,
tak cewka 12'' była sprawdzana w powietrzu, przy czym zostało stwierdzone jej prawidłowe działanie.

Co do starowinki, i tak zamieniam ją na jakąś cewkę DD, SEF lub Nel. Chpć w sumie zastanowię się czy nie przysłać jej do naprawy, z tym, że wolałbym to uczynić bez wykrywacza.

Aha, co do wskazywania napięcia jest dalej tak jak wyszło od Pana czyli OK.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Można podrzucić obie sondy do sprawdzenia. Sprawdzam na MXT. Mam obecnie też DFX, ale nie wiadomo jak długo (coś właściciel się nie odzywa).

:pa

proscan
Cube47pl
Kontakt:

Wyślę jak tylko zakupie sobie sondę zastępczą.
ODPOWIEDZ