Wie ktoś może jak rozkręcić ten sprzęt? Teoretycznie powinno się wyciągnąć gałki,odkręcic nakrętki i powinno wyjsc gładko.Ja mam problem z wyciągnięciem samych gałek,a nie chce ich wyrywac na chama.Czy powinny one gładko wyjsc czy moze tak są mocno zamontowane fabrcznie ??Proszę o pomoc
Demontaż 1225
-
nietoperz002
Pomoc :)
Witam.Wiem że post stary ale chciałbym odswiezyć.Kupiłem fishera 1225x i mam problem.Potencjometr został skręcony (ściszony) i tu zaczyna się mój problem.Wczesniejszy posiadacz sciszył go bo mu to przeszkadzało natomiast wg. mnie jest za cichy.
Wie ktoś może jak rozkręcić ten sprzęt? Teoretycznie powinno się wyciągnąć gałki,odkręcic nakrętki i powinno wyjsc gładko.Ja mam problem z wyciągnięciem samych gałek,a nie chce ich wyrywac na chama.Czy powinny one gładko wyjsc czy moze tak są mocno zamontowane fabrcznie ??Proszę o pomoc
Re: Demontaż 1225
Gałki nie są fabrycznie założone bo ktoś je ściągał żeby skręcić potencjometr od audio - niewykluczone że przykleił.... W każdym razie gałki powinny dać się ściągnąć bez większego oporu.
W celu zdemontowania panelu czołowego wystarczy odkręcić nakrętkę od gniazda słuchawek oraz zdjąć tylko gałkę od pot. dyskryminacji i odkręcić nakrętkę od tego potka. Nie trzeba zdejmować gałki od pot. czułości.
Tutaj masz schemat tego wykrywacza:
http://phazitron.narod.ru/archiv/schmd/ ... 1225-X.gif
W celu zdemontowania panelu czołowego wystarczy odkręcić nakrętkę od gniazda słuchawek oraz zdjąć tylko gałkę od pot. dyskryminacji i odkręcić nakrętkę od tego potka. Nie trzeba zdejmować gałki od pot. czułości.
Tutaj masz schemat tego wykrywacza:
http://phazitron.narod.ru/archiv/schmd/ ... 1225-X.gif
Panowie!
To forum nie ma służyć instruowaniu jak naprawiać wykrywacze. Skoro kolega się nie domyślił jak się go otwiera to - z całym szacunkiem - odradzam dalsze grzebanie.
A otwiera się go od tyłu - nie od przodu.
proscan
To forum nie ma służyć instruowaniu jak naprawiać wykrywacze. Skoro kolega się nie domyślił jak się go otwiera to - z całym szacunkiem - odradzam dalsze grzebanie.
A otwiera się go od tyłu - nie od przodu.
proscan
-
tommygun1939
Witam. Żeby"rozkręcić " ten sprzęt wystarczy odkręcić nakrętkę od gniazda sondy i cała płytka wychodzi,a nie tak jak instruował kolega wcześniej. Wiem bo mam ten sprzęt.
Ja potrzebowałem dostać się do przełącznika PP i taki sposób mi wystarczył - ale fakt lepiej dostać się "od tyłu".
-
nietoperz002
Dzięki bardzo,co prawda już sobie poradziłem.Z początku nie zakumałem że nakrętke z tyłu też trzeba odkręcić:P Potencjometr już podgłoszony ale niestety nakręciłem trochę i te dwa obok też przestawiłem a nie zapamiętałem wczesniejszej pozycji:( Czy to ma wpływ na osiągi tej wykrywki(chodzi mi o złe ustawienie tych dwóch potencjometrów) EW. prosiłbym o podanie prawidłowej pozycji dwóch pozostałych.Z góry dziękuję
-
nietoperz002
Może któryś z posiadaczy owego 1225x się orientuje ??
Nie ma czegoś takiego jak "prawidłowe ustawienie". W każdym egzemplarzu może wyglądać to inaczej.
Odradzam grzebanie nie wiedząc co do czego służy.
proscan
Odradzam grzebanie nie wiedząc co do czego służy.
proscan
-
nietoperz002
Ehh dzięki Proscan.Żałuję że w ogóle się bawiłem w rozkręcanie.Z elekrtoniką mam praktycznie zerowe pojęcie i to przyczyniło się do mojej głupoty:P Sprawdziłem osiągi ( w powietrzu ) i szczerze mówiąc osiągi się nie zmieniły.Mam nadzieje,że nic się nie zepsuje przez moje "kręcenie".Dziękuję bardzo i pozdrawiam