dziwne zachowanie XLT (problem z identyfikacją)

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
tomasir

dziwne zachowanie XLT (problem z identyfikacją)

Post autor: tomasir »

Witam

Oto dziwna sytuacja jakiej doświadczyliśmy z Robertem w weekend. Sprzęt:
- 2 x xlt
- łącznie 3 cewki (2 płaskie + magnum force 15").

Najpierw jeden mój xlt w terenie dziwnie reagował na meteoryt kamienny - zamiast standardowo wskazywać -93/-94 pokazywał -88. Przeprowadziliśmy testy (oczywiście wykrywacz dostrojony do gruntu prawidłowo)
- na mojej cewce -88 a czasem i + 88-95
- na drugiej cewce (wcześniej sprawdzonej) - takie same wyniki

Zmiana wykrywacza na XLT Roberta (by wykluczyć problem z cewkami) - na obu wyniki wzorcowe -93/-94.

W akcie desperacji zmiana na magnum force i? Odczyty na moim XLT - w pełni prawidłowe -93/-94. Nie rozumiejąc zachowania wykrywacza - zmieniliśmy na pozostałe dwie płaskie cewki - i tu też wskazania w pełni prawidłowe :shock:

Więc podsumowanie:

1) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta najstarsza) - błędne wskazania
2) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta ciut nowsza - ciemna) - błędne wskazania
3) Drugi XLT + płaska cewka (ta najstarsza) - dobre wskazania
4) Drugi XLT + płaska cewka (ta ciut nowsza - ciemna) - dobre wskazania
5) Pierwszy XLT + Magnum force 15" - dobre wskazania
6) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta najstarsza) - dobre wskazania
7) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta ciut nowsza - ciemna) - dobre wskazania

Żeby rozwiać inne wątpliwości. W obu XLT wgrany całkowicie identyczny program (na meteoryty). Oba z oprogramowaniem 1.1 .Zasilanie tego pierwszego xlt całkowicie w normie (12-12,2V). Temperatura w terenie i podczas testów niewygórowana - jakieś 25 stopni w cieniu (testy w cieniu).

Dla pewności jeszcze tego pierwszego XLT uruchomiłem w domu (mnóstwo zakłóceń dookoła - bo to małe mieszkanko) i jak udało mu się dostroić - wskazania znów były prawidłowe (jeśli się nie dostroił - wyniki pomiaru zbliżone do tych błędnych z pola).

Jakiś pomysł co się dzieje?

pozdrawiam
tomasir
ProScan
Właściciel

Re: dziwne zachowanie XLT (problem z identyfikacją)

Post autor: ProScan »

Trochę zawiła ta zagadka dla mnie jak na poniedziałek rano.

Z tego co rozumiem problem polega na tym, że przekłamuje o wartość 5-6? Dla mnie to jest nic.

A na innych przedmiotach (dowolnych)?

W XLT jest jedyny potencjometr, służący do kalibracji identyfikatora, ale radzę go nie ruszać bez potrzeby.

Robiąc porównania (skoro tak daleko zaszliście) to porównajcie nastawy (albo ustawcie identycznie - manualnie) grunt balansu.

:pa

proscan
tomasir

wiesz - jeśli nagle zamiast -93/-94 jest nie tylko -88/-89 ale i +90 to coś dziwnego.

Trop z gruntem wydaje mi się jedynym właściwym, bo właśnie takie podobne dziwne wskazania miałem u siebie w mieszkaniu jak wykrywacz się nie dostroił.

Z innymi przedmiotami również był problem z samą identyfikacją.

A jesteś w stanie podać kilka kilka czynników, które mogą utrudniać dostrojenie do gruntu? Oczywiście poza zaśmieconym terenem. Bo może uda się powiązać jakiś inny czynnik.
ProScan
Właściciel

Problemy z gruntem mogą się wiązać z wadą cewki, albo z nadmiernym Preamp Gainen. Na przykład.

Jak wykrywacz nie stroi na automacie, to należy jeszcze sprawdzić czy daje się nastroić ręcznie, bo meandry algorytmu strojenia nie są znane. Oczywiście w powietrzu musi przejść automat.

proscan
tomasir

Problem z samą cewką odpada - bo testowaliśmy naprzemiennie i w drugim wykrywaczu z dwoma cewkami różnymi (obie standard) było wzorowo, a w pierwszym na obu źle.

Preamp na 2 - więc chyba trudno go winić :?
ProScan
Właściciel

Odpowiedziałem tylko na pytanie:
A jesteś w stanie podać kilka kilka czynników, które mogą utrudniać dostrojenie do gruntu?
bez związku z powyższa łamigłówką.

proscan
Kumulus

Post autor: Kumulus »

No to jeszcze ja trochę namieszam :D
Przed chwilą zrobiłem testy na swoim XLT na meteorycie kamiennym H5 (taka próbka która jest dla mnie reprezentatywna co do identyfikacji na wykrywaczach Whitesa na których zawsze pokazuje VDI w takim samym przedziale ) i cóż ...... nawet bez strojenia do gruntu w pomieszczeniu na PG 1-2 identyfikacja VDI -93 <-> -94 w zależności od ułozenia meteorytu i szybkosci przemiatania więc po mojemu to nie jest wina strojenia do gruntu czy zakłóceń EMI :? Cewka 950 "tęczowa" i Magnum Force 15" .

Kumulus
ProScan
Właściciel

Tak jak napisałem - sprawdzić czy inne przedmioty też przekłamuje o te kilka punktów. Jeśli tak, to...

proscan
tomasir

Próbowałem jeszcze przed chwilką w domu i jakoś bez pewnych wyników. Jutro (a raczej dziś ;) ) wyskoczę na kwadrans do parku. Wezmę kilka kamieni magnetycznych i innych przedmiotów i dam znać dokłądnie jakei wyniki.
tomasir

ProScan pisze:Tak jak napisałem - sprawdzić czy inne przedmioty też przekłamuje o te kilka punktów. Jeśli tak, to...
Więc jestem z powrotem. Byłem w parku - całkowita masakra - wskazania kompletnie niewiarygodne i tak zmienne że nawet ciężko podać dane z testowania. Żeby nie było wątpliwości - to były obrzeża parku (nieodwiedzane przez innych) - więc i śmieci raczej tam nie było. Nawet na gain na 1 i boost off - stabilności nie było.

Zrobiłem dla pewności testy w domu i nagrałem przy tym prosty filmik. Początek to test 1 zł monety (podałem później o tym w filmie).

http://www.youtube.com/watch?v=51wKadFT ... e=youtu.be

Najlepiej zmienność odczytów widać przy właśnie monecie. Proszę zwrócić uwagę, żę bez machania zakłócenia nie są szczególnie duże.
ProScan
Właściciel

Nie wygląda to najlepiej, ale z tych testów to jedynie ten na monetę miał szansę mieć sens, ale też nie miał, bo przy odległości 5 cm, to różne rzeczy mogą się dziać.

Tak więc dalej nie wiem za wiele, poza tym, że coś MOŻE być nie tak.

proscan
tomasir

5 cm to za dużo czy za mało? Pytam poważnie - bo mogę spróbować jeszcze raz przetestować.

No i czemu tylko dla monety miał sens?
ProScan
Właściciel

Za blisko. Proponuję 15cm. I tylko monety, czyli przedmioty, które muszą dawać stabilne odczyty. Łyżka, czy nieokreślony kawałek stali będzie dawał dziwaczne wskazania.

proscan
ODPOWIEDZ