Oto dziwna sytuacja jakiej doświadczyliśmy z Robertem w weekend. Sprzęt:
- 2 x xlt
- łącznie 3 cewki (2 płaskie + magnum force 15").
Najpierw jeden mój xlt w terenie dziwnie reagował na meteoryt kamienny - zamiast standardowo wskazywać -93/-94 pokazywał -88. Przeprowadziliśmy testy (oczywiście wykrywacz dostrojony do gruntu prawidłowo)
- na mojej cewce -88 a czasem i + 88-95
- na drugiej cewce (wcześniej sprawdzonej) - takie same wyniki
Zmiana wykrywacza na XLT Roberta (by wykluczyć problem z cewkami) - na obu wyniki wzorcowe -93/-94.
W akcie desperacji zmiana na magnum force i? Odczyty na moim XLT - w pełni prawidłowe -93/-94. Nie rozumiejąc zachowania wykrywacza - zmieniliśmy na pozostałe dwie płaskie cewki - i tu też wskazania w pełni prawidłowe
Więc podsumowanie:
1) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta najstarsza) - błędne wskazania
2) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta ciut nowsza - ciemna) - błędne wskazania
3) Drugi XLT + płaska cewka (ta najstarsza) - dobre wskazania
4) Drugi XLT + płaska cewka (ta ciut nowsza - ciemna) - dobre wskazania
5) Pierwszy XLT + Magnum force 15" - dobre wskazania
6) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta najstarsza) - dobre wskazania
7) Pierwszy XLT + płaska cewka (ta ciut nowsza - ciemna) - dobre wskazania
Żeby rozwiać inne wątpliwości. W obu XLT wgrany całkowicie identyczny program (na meteoryty). Oba z oprogramowaniem 1.1 .Zasilanie tego pierwszego xlt całkowicie w normie (12-12,2V). Temperatura w terenie i podczas testów niewygórowana - jakieś 25 stopni w cieniu (testy w cieniu).
Dla pewności jeszcze tego pierwszego XLT uruchomiłem w domu (mnóstwo zakłóceń dookoła - bo to małe mieszkanko) i jak udało mu się dostroić - wskazania znów były prawidłowe (jeśli się nie dostroił - wyniki pomiaru zbliżone do tych błędnych z pola).
Jakiś pomysł co się dzieje?
pozdrawiam
tomasir