Podświetlenie ekranu - LCD Minelab Safari

Dział poświęcony przeróbkom w wykrywaczach fabrycznych dokonywanych przez użytkowników i firmy zewnętrzne. Pytania o sposoby, możliwości, sensowność, korzyści, niebezpieczeństwa itp.
opi

Podświetlenie ekranu - LCD Minelab Safari

Post autor: opi »

Witam

Proszę o pomoc w realizacji projektu, który polega na dodaniu podświetlenia ekranu do wykrywacza Minelab Safari.
Docelowo ten wykrywacz jest pozbawiony podświetlenia, chociaż inne modele siostrzane takie jak Minelab Explorer II, Explorer SE czy E-Trac posiadają taką opcję.

Interesuje mnie dodanie podświetlenia, które by było włączane przez zwykły przełącznik włączone/wyłączone.

Widzę, że na płytce prawdopodobnie jest wmontowane podświetlenie, ale nie wyprowadzono tego na panel użytkownika.
9796355800_1361634854.jpg
9796355800_1361634854.jpg (216.51 KiB) Przejrzano 6072 razy
4006492000_1361634971.jpg
4006492000_1361634971.jpg (232.33 KiB) Przejrzano 6072 razy
O tym, że można to podświetlenie uaktywnić świadczy filmik
http://www.youtube.com/watch?v=h7KQ_Zviuxk

oraz to, że na płytce jest wyjście "A" i "K", które według specyfikacji dla płytki POWERTIP PG12864K: http://www.soiseek.com/POWERTIP/PG12864-K/
to właśnie "BACKLIGHT".

Dalej w specyfikacji widzę, że "A" to (+), "K" to (-) oraz
Backlight current consumption
LED/edge VB/L=4.2V

Wykrywacz korzysta z 8 baterii po 1,5V co daje 12V,
ale bez przeszkód pracuje też na 8 akumulatorach po 1,2V co daje 9,6V.

Z tego co widzę, to ścieżki prowadzą w próżnię, a więc możliwe, że same diody nie są zainstalowane.
Mało tego, na tym obrazku widzę po prawej stronie LCD czarny moduł, którego u mnie nie ma. Pytanie tylko czy to jest do kupienia i zamontowania.

Obrazek

Porobiłem też miernikiem ścieżki. Ten sam kolor oznacza, że jest przewodność.
3006580200_1361640208.jpg
3006580200_1361640208.jpg (241.14 KiB) Przejrzano 6072 razy
Z chęcią widziałbym, aby ten wątek rozwinął się dla wszystkich, którzy chcieliby dodać podświetlenie do swojego Minelab Safari.
Jeśli ktokolwiek jest obeznany, proszę o podpowiedź, czy to jest możliwe, aby aktywować to podświetlenie i co potrzebuję, aby to wykonać.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
ProScan
Właściciel

Re: Podświetlenie ekranu - LCD Minelab Safari

Post autor: ProScan »

No niestety u kolegi nadmierny optymizm i entuzjazm wygrał z zimnym podejściem i sceptycyzmem.

Postaram się to trochę zrównoważyć.
Widzę, że na płytce prawdopodobnie jest wmontowane podświetlenie, ale nie wyprowadzono tego na panel użytkownika.
1. LCD na zdjęciu nie ma podświetlenia. To że ma napisy A K świadczy tylko o tym, że producenci płytki przewidzieli miejsce na podświetlenie. Myślenie życzeniowe zatem.
O tym, że można to podświetlenie uaktywnić świadczy filmik
2. Na tym ruskim filmiku podświetlenie nie jest uaktywniane jakaś opcją, której Minelab złośliwie nie wyprowadził, tylko jest zrobione po swojemu przez ruskiego wynalazcę, który załącza diody (z jakiegoś telefonu komórkowego z własnym sterowaniem) za pomocą kontaktronu i magnesu, który przesuwa na opasce. Tutaj kłania się brak znajomości języka, który w moich czasach trzeba było obowiązków poznać. Można było użyć googla, albo po prostu dobrze się filmikowi przyjrzeć.

Żeby sobie zrobić podświetlenie, to trzeba:

a) pójść metoda rosyjską (z wszelkimi możliwym modyfikacjami);
b) wymienić LCD na taki z podświetleniem + samemu zrobić sterowanie. Tutaj mam obawę czy LCD z podświetleniem LED się zmieszczą, bo są wyraźnie grubsze niż te bez. Takie LCD są łatwe do kupienia i dosyć tanie. Oryginalnie w Minelabie jest podświetlenie EL (nie wiem czy da się to gdzieś kupić - ja mam używane zamienniki). Do tego rodzaju podświetlenia wymagana jest przetwornica, bo napięcia muszą być minimum kilkadziesiąt wolt.

:pa

proscan
opi

Po cichu liczyłem na odpowiedz samego Proscana :) Dziękuję.
W takim razie pozostaje pytanie, jaki jest całkowity koszt wbudowania podświetlenia i czy taką opcję Pan oferuję?

Próbowałem latarką diodową podświetlać wyświetlacz, ale światło bardzo słabo przenika z boku i tylko w jednej linii.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Ja nie wykonuję przeróbek, a Minelabami w ogóle się nie zajmuję.

:pa

proscan
opi

Witam

Ukończyłem powyższy projekt. Oto efekt:

http://www.youtube.com/watch?v=1nnaGT-VTVg

Domyślnie Minelab Safari nie posiada podświetlenia ekranu. Podobna sytuacja spotkała Minelab Quattro. Natomiast na podświetlenie Minelab nie poskąpił w Explorer XS, Explorer II, Explorer SE, Explorer E-Trac i nowszych modelach.

Do zrealizowania projektu potrzebne były:
- 2x super jasna biała dioda LED 3V 20mA
- rezystor 180om
- przełącznik z zapamiętaniem stanu
- kabelki
- rurki termokurczliwe lub taśma izolacyjna
- klej do łączenia na gorąco przeźroczysty
- wiertło średnicy 6mm

Zasilanie w Safari wynosi od 9,6V (~10,5V max) [dla akumulatorków] do 12V (12,7V max) [dla baterii].

Diody zostały spiłowane po bokach i od góry do formy sześcianu dla uzyskania:
- rozproszenia światła
- zmniejszenia rozmiaru
- dopasowania czoła diody do ekranu LCD

Całość sterowana przez przełącznik. Podświetlenie niezależne od włączenia wykrywacza, tzn. przy wyłączonym wykrywaczu podświetlenie nadal pracuje.
Problem ten został poruszony w tym wątku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 2#12005282

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ