Problem z podświetlaniem w XLT

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
yoo2

Problem z podświetlaniem w XLT

Post autor: yoo2 »

Witam serdecznie!

Sprawa wygląda następująco. "Zgasło" podświetlanie w XLT, nie od razu - przez pewien czas mrugało po lekkim stuknięciu palcem w obudowę wyświetlacza. Potem przez pewien czas było ok, teraz zgasło definitywnie.

Nie mam pojęcia o tych sprawach i ograniczyłem się jedynie do pomiarów miernikiem kilku punktów na płytkach tego modułu. Wyszło na to, że nie ma napięcia (a chyba powinno tam być dość wysokie) na złączu (kostce) w które podpina się dwa przewody zasilające folię EL (wcześniej myślałem żę padła folia podświetlająca :? ).
Moje pytanie: jaka może być przyczyna usterki? Czy trzeba wymienić cały moduł czy naprawia się pewne elementy? No i ewentualnie jakie są przybliżone koszty takiej operacji?

Wiadomo podświetlanie nie jest dość istotną funkcją jednak zdarza mi się szukać w nocy lub wieczorem i byłoby mi przydatne.

Pozdrawiam yoo2

Jeszcze jedno, na oko (uzbojone w lupę) zimnych lutów nie zlokalizowałem. A może to jednak folia...
ProScan
Właściciel

Re: Problem z podświetlaniem w XLT

Post autor: ProScan »

Witam,

Wygląda na folię, albo na przetwornicę. Najlepiej odłączyć folię i wówczas mierzyć napięcie bez obciążenia. Powinno się dać także słyszeć delikatny pisk (oczywiście przy BACKLIGHT > 0)

Przybliżony koszt wymiany folii - kilkadziesiąt złotych. Przetwornicy - nie wiem w tej chwili.

:pa

proscan
yoo2

Post autor: yoo2 »

Witam

Po odłączeniu foli napięcie = 0V. Pisku nie słychać jakiegokolwiek...

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

No to kiepsko. Wygląda że padła przetwornica. Nie wykluczone, że stało się coś innego "po drodze", ale tego już nie sprawdzę na odległość ...

:pa

proscan
ODPOWIEDZ