Detech 13" ultimate coil .

Osobny dział poświęcony konkretnym podzespołom, które wymagają wymiany.
ODPOWIEDZ
roger

Detech 13" ultimate coil .

Post autor: roger »

Czołem .

Moja sonda Detecha zaczęła się wzbudzać w mokrej trawie , jak było sucho to pracowała dobrze. Postanowiłem odkleić fabryczną osłonę sondy i zajrzeć do środka , była mokre pod osłoną , i gdzieniegdzie plastik odwarstwił się od żywicy którą zalano uzwojenia i i układ . Zdarłem fabryczny silikon i suszę sondę na grzejniku . Nie mam pewności czy to przez wilgoć były te problemy ale myślę , że tak . Proszę o podpowiedzi jak nareperować tą sondę ?

Pozdro.

Cewka z drugiej ręki , ma ktoś takiego Detecha , czy w ogóle między sondą a osłoną macie silikon ? Może poprzedni właściciel chciał ją uszczelnić :roll:
Załączniki
PC250127.JPG
PC250126.JPG
PC250124.JPG
ProScan
Właściciel

Re: Detech 13" ultimate coil .

Post autor: ProScan »

Zdarłem fabryczny silikon

Czy on jest aby na pewno fabryczny? Pierwszy raz z tym się spotykam (a kilka sond DETECH w rekach miałem - co prawda - przyznaję - nie dokładnie tego typu).

Cewka z drugiej ręki , ma ktoś takiego Detecha , czy w ogóle między sondą a osłoną macie silikon ? Może poprzedni właściciel chciał ją uszczelnić

Wygląda na to, że poprzedni właściciel wcisnął koledze bubla. Polska to piękny kraj - ludzie w nim uczciwi (a zwłaszcza poszukiwacze; chluba Narodu, ratująca jego dziedzictwo ](*,) ).

Proszę o podpowiedzi jak nareperować tą sondę

Suszyć kilka dni przy kaloryferze, potem wymyć szczeliny alkoholem technicznym (może być fioletowy denaturat). Po odparowaniu alkoholu, odczyszczone szczeliny zalać żywica epoksydową. Jak pomoże, to się cieszyć, a jak nie, to wyrzucić na śmietnik - albo sprzedać jako uszkodzoną (może komuś osłonka, abo kabel się przyda). Szanse że ta sonda będzie jeszcze dobrze działać oceniam na 25%.

:pa

proscan
Duch

Post autor: Duch »

Mam taką cewkę od nowości i osłona zapina się na rantach cewki, żadnego silikonu czy kleju nigdy tam nie było.
Przy Twojej ewidentnie ktoś już kombinował.
roger

Post autor: roger »

Czołem.

To był mój trzeci zakup i trafiłem uszkodzoną sondę , w sumie cewka 9" też miała uszkodzony kabel , kupiłem je dwie razem .
Pierwsze dwa razy kupowałem sprzęt nowy na gwarancji , tak więc widzę , że jest ryzykowne kupowaniu używek .
Dziękuje za odpowiedzi , akurat przymroziło to będzie czas żeby spróbować ją naprawić .

Pozdro.
ODPOWIEDZ