Fisher CZ-21 naprawa po zalaniu

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
Bruno

Fisher CZ-21 naprawa po zalaniu

Post autor: Bruno »

Kupiłem ten wykrywacz od (Sapera) mocno wyeksploatowany ale PRAWIE sprawny, tzn. uruchamiał się po paru minutach, ślady zalania na płytkach, zimne luty, uszkodzony rezonator kwarcowy ze szklaną przykrywką, obudowę będę dawał nową z jakiejś podwodnej lustrzanki myślę, że spasuję bo ta jest połamana i myślę o kupnie nowej cewki 8 cali, porobiłem zdjęcia i umyłem płytkę tak jak to robię z komputerami samochodowymi w takim przypadku, wyciągnąłem kwarc żeby sprawdzić ile ma KHz ale nie wiem za to w firmie statek.com może będą wiedzieć albo poratuje mnie Mr. Proscan a generalnie to wolę to wysłać to do Mr Proscana żeby zrobiła całość kompetentna osoba a nie chcę się uczyć na nim no chyba, że mogę liczyć na praktykę :) . Jeżeli jest możliwość tuningu tego wykrywacza to jestem bardzo chętny na mega lepsze podzespoły i parametry i super regulację. Kiedy mogę podesłać i daję fotkę z pytaniem ile KHz to ma Obrazek
ProScan
Właściciel

Re: Fisher CZ-21 naprawa po zalaniu

Post autor: ProScan »

To nie jest kwarc, tylko rezonator mechaniczny. Ma 60,120 kHz.

Co do reszty się nie wypowiem, bo bez zapoznania się ze stanem obecnym, to szkoda języka i klawiatury sobie strzępić. W każdym razie na naprawę elektroniki jest szansa. Elementy typu przełączniki czy pokrętła, jeśli są zniszczone, to można zastąpić innymi, skoro i tak do tej samej obudowy nie pójdzie.

W tuningi się nie bawię - to nie samochód, żeby tuningować.

:pa

proscan
Bruno

Bardzo proszę o ustalenie terminu kiedy mogę przysłać sprzęt a to moje zboczenie zawodowe zawszę robię zdjęcia przy rozbieraniu żeby klient nie wymyślał, że było dobrze, tak nie było, to nie on, nikt nie ruszał od nowości i takie tam przez te 20 lat naprawy aut mnie nauczyło trochę ( nigdy nie wierz klientowi ) sprawdź wszystko sam od początku ale to już sprawa każdego serwisu a ja się nie potrzebnie rozżalam nad sobą a chciałem mieć tylko wykrywkę do nurkowania :) a tu zdjęcia https://plus.google.com/photos/10827433 ... 4021966145
ProScan
Właściciel

Chyba widać co przeciekło - raczej do komory baterii, a w komorze głównej tylko nieliczne ślady. Widać że panel czołowy jest pęknięty.

Natomiast wykrywacz w tej chwili to kupka części. Jaki był cel żeby to rozmontować? Po co wyjęto jeden ze scalaków? Rezonator na płytce wygląda na cały - a po wyjęciu jest już tylko śmieciem (to był kosztowny eksperyment).

Generalnie to widzę to teraz tak, że jeśli ma się to znaleźć w innej obudowie, to niech się znajdzie, a dopiero potem mogę naprawiać elektronikę (bo inaczej będzie podwójna robota).

Tak więc nie ma na razie co wysyłać.

proscan
Bruno

Obrazek
Obrazek
Ruła od gulika :) obudowe już mam a potencjometry mam szukać czy będzie można u Ciebie kupić i przejściówki do kabli albo wykorzystać te stare po uszczelnieniu
ProScan
Właściciel

Potencjometry najlepiej zostawić te co były (nie wyglądają na skorodowane).

Przejściówki mam.

proscan
Bruno

Czy można by zainstalować do tego pakiet baterii LiPo http://allegro.pl/akumulator-pakiet-rc- ... 18189.html
bo łatwiej mi będzie ładować tym http://allegro.pl/skyrc-pl-ladowarka-im ... 79221.html
i proszę o termin kiedy wysłać wykrywkę
ProScan
Właściciel

Powinno wytrzymać. Nie radzę póki co inwestować, dopóki nie będzie uruchomiony cały detektor.

Można przysłać w przyszłym tygodniu, ale i tak swoje będzie musiało odczekać.
Bruno

w poniedziałek wyślę i nie spieszy mi się a zaleję go dodatkowo klejem na gorąco tzn. obudowę nie elektronikę i będzie super nie mam jeszcze rączki jakiś wysięgnik muszę załatwić albo kupić :) do cewki jakiś regulowany do nurkowania z możliwością wyjścia na plażę i chciałbym kabel od cewki wymienić dla zasady od razu albo cewkę nową kupić 8 cali, zapomniałem wspomnieć, że jak się przytrzymuje pointer to pomału się sygnał dźwiękowy nasila tak już było jak kupowałem, dziękuję za pozytywne rozpatrzenie przyjęcia do naprawy i pozdrawiam :)
Bruno

Czy dotarła paczka ?
ProScan
Właściciel

Chyba tak.
Bruno

Ja rozumiem, że nawał pracy z wykrywkami i ja też z autami mam to samo ale czy mogę jakoś zorientować się coś na temat mojej wykrywki, jeżeli to jest w tej chwili problem to poczekam nawet do maja nie ma sprawy kupie sobie coś innego na ten czas. A swoją drogą to fajnie, że do firmy Proscan tyle ludzi ma zaufanie i wysyła wykrywki to dobrze świadczy o jakości usług tylko czas oczekiwania wydłuża.
Bruno

Przepraszam ale jestem zarobiony i dopiero dzisiaj wysłałem emailem formularz Zgłoszenie wykrywacza do naprawy moja wina
Bruno

Jeszcze będę chciał zalać elektronikę olejem jadalnym https://www.youtube.com/watch?v=PBgYkizbBxY żeby nie było różnicy ciśnień na większych głębokościach, wejdzie z 1,5 litra a jak dam większe baterie LiPo to może trochę mniej co na to Mr. Proscan.
ProScan
Właściciel

Ja bym się bal zalewać niewiadomoczym. Może to być bilet w jedną stronę.
ODPOWIEDZ