Wzbudzanie się przy dotykaniu do kabla - Fisher F4

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
wykrywacz

Re: Wzbudzanie się przy dotykaniu do kabla - Fisher F4

Post autor: wykrywacz »

Witam.
Dziękuję za odpowiedź i sprawdzenie cewki.A czy podłączał Pan inną cewkę do wykrywacza? Bo być może jest jakiś problem z samym wykrywaczem ?Dziwi mnie też dlaczego nie chce Pan żadnej opłaty za Fishera?Przecież poświęcił Pan czas i zrobił co mógł,myślę że coś Panu się należy niż tylko DZIĘKUJĘ .
Nr wysyłam mailem.
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Nie mam innej sondy do Fishera. Wada elektroniki jest prawdopodobna.

Nie pobieram opłat, jeśli usługa nie jest wykonana.

Przypominam, że F4 wymaga dobrego zasilania. Baterie alkaliczne - ale bardziej praktyczne i tańsze będą akumulatorki.

:pa

proscan
wykrywacz

Ok rozumiem,to miłe podejście do klienta:)
Ja wiem ze Fishery potrzebują dobrego zasilania i są bardzo czułe na zasilanie.Kiedys doświadczyłem to na własnej skórze jak wsadziłem do fishera f2 jedną baterie zwykła i jeden akumulatorek.Wykrywacz zaczął wariować i się sam wyłączał.Zacząłem czytać na forach ze pod żadnym pozorem nie należy mieszać zwykłych baterii z allkumulatorkami.Bylem praktycznie pewny ze zepsułem wykrywacz.Poszedlem do kiosku i kupiłem dwie nowe baterie(nie alkaliczne).Niestety wykrywacz dalej wariowal i się wyłączał.Bylem załamany bo myślałem że przez to ze dałem jeden akumulatorek i zwykła baterie zepsułem wykrywacz.Po jakimś czasie wpadłem na to ze muszą to być baterie alkaliczne dobrej jakości wiec kupiłem duracelle i na moje szczęście wykrywacz działał prawidłowo i nie było z nim później problemów:)
Co do elektroniki f4 to jest szansa na jej sprawdzenie i ew.naprawe?
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Aha - co do płatności i serwisu F4 (bo teraz zauważyłem kto jest właścicielem F4).

Z facetem nie chcę mieć nic wspólnego. Czuję się oszukany i wykorzystany. Gdybym zauważył prędzej i nie napisał tego co napisałem, to ...

Gratuluję boCHaterskich znajomych, co to muszą się wysługiwać innymi bo sami wiedzą, że u mnie nie mają czego szukać. Teraz już wiem kto paprał w tym wykrywaczu.

Myślę że to odpowiada na Pana pytanie od dalsze serwisowanie waszego F4. Odsyłam do tego samego serwisu, co to miał szybko mu naprawić nexusa coronado.

:smt018

proscan
wykrywacz

Dlaczego czuje się Pan oszukany i wykorzystany?Jeżeli macie jakiś "zatarg" to jest to sprawa między wami i mnie ona mało intersuje (o ile mówimy o tej samej osobie),ja wysłałem Panu swojego XLT i przy okazji doslalem znajomego ,nic mi nie mówił ze się znacie.Wykrywacz być może był otwierany przez poprzedniego właściciela bo ani ja ,ani znajomy, nie mamy pojęcia o elektronice wiec na pewno nic tam nie grzebał.
Proszę o odesłanie wykrywaczy i o podanie kosztu za mojego XLT.
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Czy ja napisałem przez kogo czuję się oszukany?

Najbardziej oszukany powinien czuć się Pan. Został Pan potraktowany instrumentalnie. Ale to już Wasza sprawa.

Publicznie pisze o tym dlatego, żeby inni czytający wiedzieli jaki jest mój stosunek do F4 i do niektórych moich (niechcianych) klientów.

Nie naprawiam wszystkiego i wszystkim!

Paczkę nadam w środę. O kosztach całkowitych poinformuję emailem.

proscan
wykrywacz

Paczka dotarła. Dziękuję i Pozdrawiam.
romti1410

Re: pytanie o zamienność cewek Teknetics i Fisher?

Post autor: romti1410 »

Pisałem wyżej że fisher f2 wzbudza się zwłaszcza przy ruszaniu przewodu obojętnie w jakim miejscu, nie jestem pewien czy wymiana cewki poprawi sytuacje, czy wymiana samego przewodu na dobrze ekranowany coś pomoże?
ProScan
Właściciel

Koledze się po..ły wątki, więc przeniosłem do bardziej odpowiedniego.

Zadawanie pytania o naprawę w wątku o zamienności cewek doprowadza do tego: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... f=1&t=3735

:nono

Czy sonda jest wadliwa najlepiej sprawdzić zakładając inną - sprawną.

Czy wymiana kabla pomoże - nie wykluczam, zwłaszcza jeśli to kabel starego typu (chudy i sztywny).

proscan
romti1410

Czy może Pan nakierować gdzie kupić odpowiedni przewód? jaki będzie najlepszy?
Mam obecnie przewód starego typu raczej, i gniazdo na wcisk jak kiedyś popularna "piątka" stosowana głównie w sprzętach audio.
Ostatnio zmieniony sob lut 06, 2016 11:15 pm przez romti1410, łącznie zmieniany 1 raz.
ProScan
Właściciel

Nie. Nie doradzam jak samodzielnie naprawiać wykrywacze.

proscan
romti1410

Bardzo proszę o odrobinę wsparcia, czy wymienić kabel obcinając go przy wejściu do cewki, czy cały co wiąże się z otwarciem cewki. Mam wrażenie że cewka w miejscu wejścia przewodu jest pusta?? nie zalana żywicą czy innym klejem, więc to by ułatwiło sprawę wymiany całego przewodu, może Pan chociaż potwierdzić czy jest możliwość wymiany całego przewodu? Przewód już mam.
ProScan
Właściciel

Ja wycinam otwór od spodu sondy. Po zrobieniu otworu będzie widać co jest w środku.

Proszę o więcej szczegółów nie pytać : http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... f=1&t=3735 Punkt 5.

proscan
romti1410

Zamierzam jeszcze wymienić wtyk i gniazdo na przykręcane, takie jak jest w nowszych fisherah f2 i f4 oraz garrettach ace, czy kable są w tej samej kolejności co w starej wtyczce wciskanej, czy inaczej? Chciałbym kolejność mieć taką żeby już w razie wymiany cewki nie trzeba było już lutować.
Mam nadzieje że to pytanie nie podchodzi pod Punkt 5. :smt017
ProScan
Właściciel

Tak - kolejność taka sama. Ale nie daję żadnej gwarancji, a udzielne informacje są wykorzystywane na wyłączną odpowiedzialność czytającego.

proscan
ODPOWIEDZ