Sondy Ace

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
Mucius

Sondy Ace

Post autor: Mucius »

Czytam sobie i czytam o sondach DD i koncentrycznych. Czym one się różnią..(DD- to te bardziej owalne??).
Np. w Ace 250 cewka 6,5x9'' jest cewką DD??
A ta większa dla Ace 9x12''??
Przepraszam za tak banalne dla Pana pytania.

I czy zna Pan różnice w osiągach dla obu cewek?? czy dużo lepsze efekty da ta większa sonda?? Czy zmiana na większą dawałaby lepsze efekty w szukaniu monet??
ProScan
Właściciel

Re: Sondy Ace

Post autor: ProScan »

Witam,

Od końca. Myślę że na pytanie o porównanie zasięgów sond ACE najlepiej odpowiadają testy wykonane przez Grzebiuszkę:

http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... 0&start=12

Co do porównania sond DD i koncentrycznych, to opisuję temat tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=203

A o ogólnie o budowie sond można poczytać tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/sondy.htm

Kształt owalny wcale nie znaczy, że sonda jest DD. W przypadku ACE widać wyraźnie, że mamy do czynienia z sondami koncentrycznymi, w których uzwojenia są owalne (z koła zrobiono jajo), przez co uzyskano lepszą (w każdym razie teoretycznie) selektywność w zaśmieconym terenie.

:pa

proscan
Kopi

Post autor: Kopi »

Witam.
Żeby nie zakładać nowego wątku podepnę się do tego.
Chodzi mi o to czy do piszczałek serii ACE można stosować tylko sondy serii ACE czy także dla innych Garrettów Oczywiście jeżeli pasuje wtyczka)? Wiem, że gdzieś już o ty czytałem ale nie mogę znaleźć gdzie a na różnych forach opinie są skrajne.
Pozdrawiam
Kopi
ProScan
Właściciel

Tak - można. To co pasuje to GTA, CX.

Pasują także sondy ze starych wykrywaczy (seria Crossfire).

Przekładkę przystosowującą starą sondę do nowych wykrywaczy wykonuję ZA DARMO !!

proscan
Kopi

Witam.
Dzięki za odpowiedź. A masz może aktualnie jakąś sondę mogącą poprawić zasięgi mojego ACE250?
Pozdrawiam
Kopi
ProScan
Właściciel

Nie. Zresztą osobiście nie wydaje mi sie żeby to było celowe. Chyba nie warto inwestować dale w ACE (sonda kosztuje tyle co połowa całego wykrywacza). Jesli jest kasa, to może pomyśleć nad czymś nowym :?:

proscan
Kopi

Witam
No właśnie się zatanawiam. Mam dwa wykrywacze, jeden statyk na militarkę (z Puław) i moneciaka ACE250. Zastanawiam się nad ewentualnym kupnem nowego bardziej uniwersalnego, bo jeżdżenie z dwoma piszczałkami nie zdaje egzaminu. Tylko nie bardzo wiem który kupić. Myślałem o Muskeeterze albo którymś z Ficherków.
Pozdrawiam
Kopi
ProScan
Właściciel

Na allegro widzę teraz 5900 za ok. 1200zł. Na remont jakieś 150-200zł* i wykrywacz jak ta lala (uwaga - coś w nim było dorabiane).

proscan

PS

*) z tego co widzę co na pewno jest do zrobienia.
Szkodnik

Post autor: Szkodnik »

Witam
5900 nie ma automatycznego strojenia do gruntu,tak??
czy może sie mylę??

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

nie ma.

proscan
ODPOWIEDZ