Witam
Nie jestem pewien czy zamieszczam post w odpowiednim miejscu.
Bardzo mnie nurtuje to , że po każdym powrocie z pola cewka jest oblepiona w glinie i piachu .Pod osłonkę również dostaje sie brud.Często
trzeba to myć , wtedy kabel często jest narażony na dodatkowe niepotrzebne zginanie , co z czasem doprowadzi pewnie do uszkodzenia ekranu wewnątrz kabla. Gdybym nie musiał zdejmować osłonki, mycie mógłbym przeprowadzić inaczej. Wzwiązku z tym pytanie , czy mogę zasilikonować brzeg osłonki i dopiero nacisnąć na cewkę.Myślę że w razie potrzeby od czasu do czasu można bedzie zdjąć osłonkę(zauważyłem że silikon trzyma się tego plastiku niezbyt mocno) i sprawdzić czy czasem nie zalega tam woda. Co o tym sądzisz?
X-70 Osłonka cewki - uszczelniać silikonem ?
Re: X-70 Osłonka cewki - uszczelniać silikonem ?
No właśnie - większość tanich silikonów kiepsko trzyma się tworzywa sztucznego, więc i tak silikon nie spełni swojego zadania - nie będzie to szczelne. Gorzej - jak już będzie nałożony ten silikon, to wyczyszczenie tego co pod osłonką będzie dodatkowo utrudnione.zauważyłem że silikon trzyma się tego plastiku niezbyt mocno
Ogólnie odradzam więc papranie silikonem, ale to oczywiście nie ma wpływu na pracę wykrywacza - więc róbta co chceta !
W przypadku sondy X terry to jeszcze nie miałem jej w naprawie nie wiem jak jest zbudowany kabel. Transmisja po tym kablu jest cyfrowa, więc uszkodzenie ekranu (o ile jest tam w ogóle jakikolwiek ekran) nie wpłynie na jakość pracy wykrywacza. Po za tym nie do końca widzę ścisły związek pomiędzy zdejmowaniem osłonki a uszkodzeniem kabla.
Nie mając takiej sondy w naprawie nie wiem jaki stopień zdenerwowania mnie dopadnie, gdy będę musiał czyścić sondę z silikonu czy innych papradeł.
W miarę więc możliwości, lepiej zdejmować tą osłonkę od czasu do czasu(delikatnie podważając jakimś twardym ostrzem z tworzywa sztucznego).
proscan
Rozumiem, że są osłony które trudno się ściąga (jak w XLT) albo łatwo pękają (jak w Tesoro), ale w X70 osłona się ściąga jak marzenie, nie trzeba się obawiać dodatkowych strat. Po to osłona została zaprojektowana do łatwego zdejmowania, aby w razie potrzeby ją zdejmować, gdyby miała być zaklejona na stałe, zapewne producent by oto zadbał. Stąd nie rozumiem potrzeby uszczelniania osłony.
Pozdrawiam
SiD
Pozdrawiam
SiD
Największa katorga przy ściąganiu to chyba we Fisherach.
proscan
proscan
Witam.
Nie mniejsza przy ACE150/250 ze starszym typem osłonki (kształt jak sonda). Ja męczę się straszliwie, żeby ją zdjąć, szczególnie jak mięszy cewką a osłonkę dostanie się na równo piaseczku drobnego
.
Pozdrawiam
Kopi
Nie mniejsza przy ACE150/250 ze starszym typem osłonki (kształt jak sonda). Ja męczę się straszliwie, żeby ją zdjąć, szczególnie jak mięszy cewką a osłonkę dostanie się na równo piaseczku drobnego
Pozdrawiam
Kopi