X terra 30

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
sturmik

X terra 30

Post autor: sturmik »

Witam!!
Mam kilka pytań apropos sprzętu który chcę zakupić.Garret ACE150-niestety tandeta ale o xterra 30 opinie także są podzielone.Chciałbym dowiedzieć się o zasięgi tegoż sprzetu.Czy jest to wykrywacz typu "włącz i szukaj",czy może bardziej skomplikowany??I w końcu jaki fant oznaczają poszczególne cyfry/liczby??Czy może lepiej kupić solarisa??Interesuje mnie TYLKO kolor.
Pozdrawiam
SiD

Re: X terra 30

Post autor: SiD »

Nie rozumiem skąd pomysł, że ACE 150 to tandeta. Jeśli znasz inny wykrywacz w podobnej cenie który nie ustępuje ACE wykonaniem i prostotą obsługi będę rad jeśli mi go wskażesz. Nie ma wątpliwości, że Porsche jest lepsze od Forda… ale różnica w cenie jest delikatnie mówiąc zauważalna.

X30 jest wykrywaczem typu włącz i szukaj, choć można regulować ustawienia takie jak czułość, głośność czy dyskryminację wybiórczą. Skomplikowanym bym go nie nazwał.

Gdyby cyfry wyświetlane na ekranie oznaczały zawsze konkretny fant, to zamiast tych cyfr wyświetlały by się na ekranie napisy „moneta”, „gwóźdź” i „zawleczka od puszki”. Rzeczywistość wygląda tak, że żaden wykrywacz nie powie Ci co masz pod cewką, zanim tego nie wykopiesz. Za to przy pomocy doświadczenia oraz ograniczanej ilości fantów występujących na danym terenie możesz „zawęzić krąg podejrzanych” przedmiotów przed wykopaniem. Metalu z jakiego wykonany jest znaleziony przedmiot też nie można określić z dużą pewnością…
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Jakość wykonania jest faktycznie wyższa w X30, ale nazywanie Garrecika tandetą jest bardzo krzywdzące. To nie prawda. To co powiedzieć wówczas o trzecim wspomnianym detektorze ?

X30 przewyższa kanarka 150 dokładnością identyfikacji. Sądzę że zasięgiem także.

Resztę napisał SiD :1

:pa

proscan
sturmik

Hmm
Fakt,trochę rzeczy nim znalazłem.Nazwałem go "tandetą" gdyż ostatnio(dopiero po roku użytkowania :D)zrobiłem mu testy w powietrzu-i to mnie załamało.Np. klamrę carską mosiężną złapał mi max z 15cm!!Czy to nie śmieszne??Choć faktycznie w tym przedziale cenowym nic równie "dobrego" się nie dostanie.
Czekam jeszcze na odpowiedzi na 2 pytania
-Jakie są realne zasięgi tego wykrywacza.Czy złapie monetę z głębokości 15-20cm??
-Czy może lepiej na drobny kolorek solarkę??
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
sturm
ProScan
Właściciel

klamrę carską mosiężną złapał mi max z 15cm!!Czy to nie śmieszne??

Bez wątpienia musiał to być zepsuty detektor. ACE z tej odległości chwyta malutkie monety. Większe do 30cm.

:pa

proscan
sturmik

Hmm.Teraz go sprawdziłem i klamrę w powietrzu ciągnie z jakiś 25cm<!!??>Monetkę 10 fennigow z cynku jakies 10-13cm,łyżkę z mosiądzu jakieś 20,guzik ok 10cm,plomba ok.10cm,5gr IIRP ok 10-13.Ale wiadomo jak jest w terenie.Jeżeli zmienię na Xterre 30 będą większe zasięgi??I czy lepsza czułość da lepsze efekty??I ponawaim te 2 ostatnie pytania.
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

sturmik

Hmm.Ale to niestety nie 150-tka-schodzimy zresztą z tematu.Chciałbym się dowiedzieć czy Xterra ma lepsze zasięgi i co mi da lepsza czułość??Oraz ponawiam 2 poprzednie pytania.
Pozdrawiam
sturmik

Czy nikt nie odpowie na moje pytania?? :cry:
Pozdrawiam
sturmik

Czyli nikt nie powie mi co jescze zyskam na zmianie :smt100 ??
SanczoTO

Post autor: SanczoTO »

:shock: Tak, X -terra 30 to bardzo dobry wybór jezeli, ace ciagnie 10 fenigow z 13 w powietrzu, to z mojego testu ze znajomym, zakopaną w ziemi boratynke X 30 bez słuchawek ciągnał z 14 cm. Kolejny test jaki zrobiłem z innym kolegą, moja X 30 kontra ACE250, miejsce oglnie przeszukiwane prze tabuny poszukiwaczy!, czas 1 godzina, kto wyciągnie więcej, WYNIK : x30 - 6 szt, ACE 250 - 4 szt, osmiele sie stwierdzic - ze x30 jest skuteczniejszy od ace 250, to takie moje testy moze cos pomoga, innych monet nie zakopywalismy tylko boratynke, ziemia uklepana, jest to sprzet wlacz i szukaj - efekty bdb, pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ