Zasięgi ACE 250

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
Zapytanie_email

Zasięgi ACE 250

Post autor: Zapytanie_email »

Po Pańskiej odpowiedzi na mojego maila przyjrzałem się ACE 250,150.

Na forum pisał Pan, że testował Pan ten sprzęt (wyniki dla monet USA w powietrzu, a jak sprawował się ten model (cewka ok. 22 cale) na większych kolorowych przedmiotach i większych żelaznych?

A może robił Pan test w gruncie?

Czy pinpointing oprócz namierzania jako tryb statyczny może oznacza większą czułość na większe przedmioty (większy zasięg)?
ProScan
Właściciel

Re: Zasięgi ACE 250

Post autor: ProScan »

Witam,

Na te pytania na dzień dzisiejszy nie mogę odpowiedzieć precyzyjnie.

- Nie sprawdzałem jakoś szczególnie jak się zachowuje na duże przedmioty (tzn. nie wykonywałem żadnych pomiarów). Co do "zachowania", to należy pamiętać, że przy dużych rzeczach takie funkcje jak pomiar głębokości, czy nawet identyfikacja mogą być mało przydatne;

- testów gruncie nie robiłem. Ten wykrywacz nie ma dostrajania do gruntu, tak więc należy się liczyć ze spadkiem zasięgu w większości przypadków (aczkolwiek, ze względu na efekt aureoli, czasami długo leżące w ziemi przedmioty są lepiej wykrywalne, niż w powietrzu);

- pinpointa też nie badałem pod względem zasięgów (o ile pamiętam - sprawdzę przy okazji - to zasięg był zbliżony). Pinpoint jednak uruchamia się niestabilnym przyciskiem (trzeba do cały czas trzymać) i prowadzenie poszukiwań w taki sposób na dłuższą metę mija się z celem. Pinpointem można ewentualnie sprawdzać jakieś podejrzane pojedyncze miejsca, określać rozmiar znaleziska itp (poza oczywiście samym namierzaniem);

:pa

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam

Mam pytanie szukam sobie tu i tam z wykrywaczem ace 250 a chciałbym się dowiedzieć na jakiej częstotliwości pracuje
Proszę o odpowiedź.

Przy okazji co w szukaniu tym sprzętem zmienia wieksza cewka koncentryczna , aktualnie biegam na ringo touch.

Nie narzekam na drobnicę jako amatorski sprzęt jest całkiem niezły

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,
a chciałbym się dowiedzieć na jakiej częstotliwości pracuje
Ta informacja jest ogólnie dostępna: 6,5 kHz

http://www.viking.waw.pl/hobby_.php?id= ... ucent_id=4
Przy okazji co w szukaniu tym sprzętem zmienia wieksza cewka koncentryczna
Na pewno w rękach można będzie poczuć tą zmianę, bo będzie więcej ważyć.

Inne dywagacje na temat sond można znaleźć np. tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=203

:pa

proscan
ODPOWIEDZ