Whites XLT czy DFX

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ProScan
Właściciel

Re: Whites XLT czy DFX

Post autor: ProScan »

Explorer nie ma trybu statycznego.

A cała sztuka obsługi wykrywacza polega na interpretowaniu niepewnych, niejednoznacznych sygnałów. Coś takiego jak „wyraźny odczyt z identyfikacją" mamy w Garrecie ACE na 10-15cm. Jeśli od wykrywacza oczekuje się tego typu informacji, to radzę zrezygnować z Explorera oraz XLT czy DFX.

O sygnałach nie da się opowiedzieć - to jest wyczucie, które zdobywa się w terenie, po setkach godzin poszukiwań. To dlatego koleś z XLT może mieć gorsze efekty niż drugi z ACE 250 i całe porównywania, testy, rankingi etc biorą w łeb.

A mix jest trybem, którego nigdy dłużej niż 15 minut nie używałem - jest zbyt trudny i kłopotliwy w użyciu w większości sytuacji. Świetnie nadaje się natomiast do opisywania przez kanapowych poszukiwaczy i pisarzy (a najczęsciej - przepisywaczy) programów "mikserków".

:pa

proscan
reglass

Post autor: reglass »

Witam!

DFX to mercedes wśród wykrywaczy 8) Ma dużo funkcji które inne wykrywacze nie posiadają! wymaga dużo czasu od operatora (XLT też) jeżeli kręcie cię zabawa na zmienianie na miejscówce ustawień itp. to sprzęt dla Ciebie:) trzeba dużo pracy włożyć w ten sprzęt jeżeli opanujesz wszystkie nastawy itd. to ustawisz go pod miejscówkę fanty których szukasz i pod siebie będziesz miał sprzęt na każdą okazie..
A tryb mixed-mode jest świetny tylko wymaga dużo czasu a siła DFX to dynamik z dyskryminacją 8)
a co do testów w powietrzu itp. nie mam zaufania..

pozdrawiam reglass
uben

Post autor: uben »

panowie czy DFX posiada tryb statyczny :?: tak jak xlt na w programie mix classic :?:
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

mix classic

Dla mnie taki program nie istnieje.

Tryb statyczny w DFX analogicznie jak w XLT.

proscan
uben

Post autor: uben »

ProScan pisze:
mix classic

Dla mnie taki program nie istnieje.

proscan

dzieki
a dlaczego nie istnieje ? jest niezły całkiem .
titi

Post autor: titi »

reglass - czy Ty masz dfx ? czy ten sprzęt jest naprawdę wart tej kasy ? rozumiem że trzeba poświęcić mu dużo uwagi ale czy efekt jest wart tej kasy i czasu ? ktoś napisał coś podobnego....dobrze by było żeby white's wypuścił coś nowego bo x-terra kosi rynek ...
nawet dfx ma ograniczone możliwości.
tak tak zasięg nie ważny ale głupio by było jakby szedł za dfx solaris i wyciągał drobnicę http://www.rutus.com.pl/film.zip

pozdrawiam TiTi
ProScan
Właściciel

A propos filmiku...

Sądzę, że DFX nie będzie miał takiego zasięgu w powietrzu na tą monetę. Jeśli ktoś uważa jednak, że z tego względu DFX może być gorszy, to niech nie kupuje DFX-a i w ogóle nic bardziej skomplikowanego.

A monet niech szuka na drzewie.

Filmik rekomenduję posiadaczom Solaria, by mogli sprawdzić gwarantowany zasięg i w razie czego oddawali do naprawy, gdyby nie trzymał parametrów.

proscan
titi

czyżby nutka złośliwości zabrzmiała ? rozumiem że kolega uprzedzony do polskiej myśli technicznej jak i moich tego typu pytań. Tak czy siak ciągle kusi mnie dfx. jak będzie trzeba to poszukam także na drzewie, słyszałem od jednego gościa, że w którejś z okolicznych wierzb (w pniu) jaest schowana szabla - sądzi PAN że solaris będzie dobry do tego typu zadania ?
czasem trzeba odpowiednio zadać pytanie żeby sprowokować odpowiedź - wreszcie ktoś przyznał że dfx nie dorówna solarisowi pod względem zasięgów - większość owijała w odpowiednie nastawy - dzięki :)
nie ujmuje to jednak zapewne dfx-owi, chodzę z solarisem i dobrze znam jego minusy :), ale zanim przesiądę się na "mercedesa" chcę jak najwięcej na jego temat przeczytać. :)
P.S. na jakich drzewach najlepiej szukać ?
P.S.2. napisał Pan ...zasięgu w POWIETRZU... - czy to jakieś słowo-klucz ? :)
ProScan
Właściciel

Ogólnie zabawnie się zrobiło. Najbardziej ubawiła mnie "polska myśl techniczna" Co to jest? Nie zauważyłem jak dotąd. Same kopie.

I konkretnie:

Do szukania szabli w drzewie lepszy będzie Solaris. Na pewno nie warto kupować DFX-a by ją znaleźć.

Nie napisałem, że DFX nie dorówna zasięgiem Solarisowi. Napisałem że najprawdopodobniej ZASIĘGAMI W POWIETRZU nie dorówna Solarisowi. Jeśli ta różnica nie jest wyczuwalna, to ponownie proponuję pozostanie przy Solarisie.

P.S.2. napisał Pan ...zasięgu w POWIETRZU... - czy to jakieś słowo-klucz ?

O zasięgach w powietrzu nie będę poraz tysięczny tłumaczył.

P.S. na jakich drzewach najlepiej szukać ?

Od szukania na drzewie (zwłaszcza gruszek na wieżbie) są inni fachowcy-marketingowcy, więc ten wątek też pominę.

proscan
titi

pytając o słowo klucz właśnie miałem na myśli to
Nie napisałem, że DFX nie dorówna zasięgiem Solarisowi. Napisałem że najprawdopodobniej ZASIĘGAMI W POWIETRZU nie dorówna Solarisowi. Jeśli ta różnica nie jest wyczuwalna, to ponownie proponuję pozostanie przy Solarisie.
- czyżby złe nastawienie ?

p.s. mówił Pan o monetach nie gruszkach.

p.s.2.z całym szacunkiem dla Pana - nie rozumiem dlaczego Pan się zrobił złośliwy.
SiD

Post autor: SiD »

Titi, skoro ty nie rozumiesz, a postronni obserwatorzy łapią to w lot, to proponuję odpuścić i albo zmienić forum, albo zmienić podejście do tematu i najpierw samemu pogrzebać w necie i się czegoś dowiedzieć zanim się zacznie zawracać głowę.
titi

chciałem tylko o tym pogadać, żebyście mi to wytłumaczyli, żebyście mnie przekonali dlaczego warto wydać na dfx, dlaczego nie zasięg w powietrzu jest najważniejszy. dużo już na ten temat przeczytałem i gdybym nie dostrzegał różnicy nie zawracał bym sobie i wam głowy, ale jak ma korona spaść z głowy to dzięki :)

pozdrawiam
SiD

Post autor: SiD »

titi pisze:żebyście mnie przekonali dlaczego warto wydać na dfx

A to dlaczego niby ktoś miał by Cię przekonywać, co ja sprzedaję i na tym zarabiam, że mam Cię przekonywać? Skoro ktoś dobrowolnie poświęca swój czas żeby DORADZIĆ to warto sobie z niego nie żartować, samemu poszukać w necie i szanować czas innych. A skoro postępuję się tak jak ty, to efekty są takie jak widać. Możesz mieć pretensje tylko do siebie.

titi pisze:dlaczego nie zasięg w powietrzu jest najważniejszy

To są rzeczy tak podstawowe, na każdym forum poruszane setki razy, tak że…

titi pisze:dużo już na ten temat przeczytałem

…to co piszesz musi być jakąś pomyłką, bo na pewno byś już wiedział co i jak.

titi pisze:ale jak ma korona spaść z głowy to dzięki :)

Wydaje się, że nie rozumiesz podstawowej kwestii, odwróciłeś role. To nie mnie ma zależeć, żeby Ci pomóc w wyborze, tylko Tobie powinno zależeć aby tak sformułować pytania aby uzyskać pomoc. A skoro Tobie się nie chce, to i mi się nie chce, a, że jeszcze humorek Ci dopisuje to tym bardziej nie będę się pochylał nad Twoim, swoją drogą bezsensownym, problemem.
titi

pierwsza sprawa - ja pytałem a to proscan pierwszy zaczął drwiny,
odpowiedziałem mu z żartem no i oczywiście wszystko moja wina - nauczka na przyszłość ;)
ODPOWIEDZ