Morska plaża

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
krzychu250

Morska plaża

Post autor: krzychu250 »

Witam!
Jestem posiadaczem dwóch wykrywaczy ACE 250 i X-terra 70. Jeden z nich chcę zabrać na morską plaże. Który powinienem tam zabrać , który będzie lepszy? Dodam , że są to plaże nad morzem północnym i wydaje mi się ,że są bardziej zasolone jak nad Bałtykiem.
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Re: Morska plaża

Post autor: ProScan »

Bez wątpienia X70. Ma specjalny tryb do szukania na plaży. ACE 250 mokry, nasycony solą piach może widzieć jak metal.

Na suchym piasku będzie OK.

:pa

proscan
krzychu250

Witam!
Dzięki za odpowiedź !
Jeszcze jedno pytanko , czy wystarczy somo ustawienie tryb plaża , czy konieczne są jeszcze jakieś inne ustawienia?
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Konieczne będzie strojenie do gruntu, rzecz jasna. No i cewka M albo L.

Przy tej ostatniej to o złotych łańcuszkach będzie można zpomnieć, ale współczesne monety - jak najbardziej.

Na suchy piasek - cewka H.

proscan
krzychu250

Niestety nie posiadam takich cewek .Mam standardowwą , czy taka wystarczy , czy będe musiał jednak dokupic inne?
Chodząc z taką cewką standrdową coś się traci?
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

czy będe musiał jednak dokupic inne?
Nie ma przymusu. Kiedyś nie było wyboru częstotliwości i ludzi sobie świetnie radzili.
Chodząc z taką cewką standrdową coś się traci?
Czułośc na drobniuta biżuterię będzie gorsza, ale za to wrażliwośc na morski piach mniejsza. Coś za coś. Samo życie.

proscan
krzychu250

Witam!
Parę dni temu przetestowałem x 70 na morskiej plaży. Dla porównania zabrałem też ACE 250 . Powiem tak : ACE na suchym piasku rewelacja , na mokrym piachu można zapomnieć o szukaniu!
X70 na mokry piach jak najbardziej ! Daje radę .
Na koniec chciałem się zapytac , jeżeli dostroi się x 70 na suchym piachu , można śmiało przejść na mokry piach bez ponownego dostrajania?
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

Na koniec chciałem się zapytac , jeżeli dostroi się x 70 na suchym piachu , można śmiało przejść na mokry piach bez ponownego dostrajania?
Śmiało na pewno NIE.

A parasolkę miałeś włączoną?

proscan
krzychu250

To znaczy , że trzeba dostrajac wykrywacz na suchym i na mokrym?
Parasolkę miałem włączoną , tylko ,że zapomniałem go dostroic i trochę wariował , był nie stabilny , dawał pojedyncze sygnały a gdy unosiłem cewką do góry to piszczał . Mam nadzieję ,że to wina niedostrojenia do gruntu. Mimo to parę koron udało się wykopać .
Pozdrawiam!
ProScan
Właściciel

To znaczy , że trzeba dostrajac wykrywacz na suchym i na mokrym?
Tak.

proscan
ODPOWIEDZ