porównanie EX II a quattro

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
wittman

porównanie EX II a quattro

Post autor: wittman »

bardzo proszę o takie porównanie - jesli nie szczegółowo to choć "lepszy zdecydowanie jest ..." :P
pozdrawiam gorąco
SiD

Re: porównanie EX II a quattro

Post autor: SiD »

Generalnie pod względem samych możliwości sprzęty mocno zbliżone, działają na tej samej zasadzie.

Explorer ma zdecydowanie więcej ustawień i pozwala dostosować większość parametrów pod użytkownika. Ma też bardziej szczegółową identyfikację.

Quattro jest natomiast jednym z najprostszych w obsłudze wykrywaczy na rynku a nie ustępuje swoimi możliwościami "znajdywania" Explorerowi.

Zależy na co stawiasz, na prostotę "włącz i szukaj" czy stopniowe poznawanie sprzętu.
wittman

a jeśli wybór miałby brzmieć - xs a quattro ??
SiD

To ja osobiście wolałbym chyba Quattro, ale to nadal kwestia osobistych preferencji, gdyż możliwości tych wykrywaczy są niemal identyczne.

Proszę się nie kierować tym co piszą inni, skoro już wiadomo, że wykrywacze są porównywalne, proszę wybrać względem tego co osobiście pasuje, czyli wziąć pod uwagę ilość ustawień, trudność obsługi i zastanowić się co bardziej pasuje.
wittman

dziekuje za porady naprawde sie przydaly
jesli pan proscan znajdzie chwilke to moze wykresliby :) jakies porównanie techniczne
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

wittman

dzieki czyli jesli dobrze zrozumialem :
od xs lepszy zblizony do II

a ta róznica w sofcie o ktorej gdzies tu czytalem??

przepraszam ze tak draze ale w sumie to wazne dla mnie :)
pozdrowienia dla mentora
ProScan
Właściciel

a ta róznica w sofcie o ktorej gdzies tu czytalem??

a o co chodzi?

:?:

proscan
wittman

tak całkowicie chodzi o to co jest "lepsze" xs czy q ??

a jezeli o soft :

PS
Dodam, że model Quattro MP jest elektronicznie i mechanicznie niemal identyczny jak Explerer II. Zupełnie inne jest oprogramowanie.
ProScan
Właściciel

No i co?

Gdzie tu pytanie?

:?:

proscan

PS
w temacie "lepsze" proszę sobie samemu odpowiedzieć czy uboższy mode może być "lepszy" od bardziej rozbudowanej wersji. Chyba, że pyta Pan co jest "lepsze dla mnie", to wtedy odsyłam tutaj: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1142
wittman

no i wszystko jasne quattro jest uboższy od xs - to mi wystarcza

natomiast jaka jest tra roznica w oprogramowaniu ??

przepraszam ze jestem upierdliwy :)
ProScan
Właściciel

przepraszam ze jestem upierdliwy

Ja bym uzył innego przymiotnika ;-)

Różnice w oprogramowaniu widać gołym okiem, wystarczy porównać co jest na ekranach i w specyfikacjach:

http://www.viking.waw.pl/hobby_.php?id= ... ucent_id=5

http://www.viking.waw.pl/hobby_.php?id= ... ucent_id=5

i przeczytać co napisano o Quattro tu i na innych forach.

:pa

proscan
SiD

W oprogramowani jest taka różnica, że wykrywacze posiadają zupełne inne funkcje i w obsłudze nie są podobne do siebie, tak ja to rozumiem. Inne menu, inne ekrany inne ustawienia.

Co do:

wittman pisze:no i wszystko jasne quattro jest uboższy od xs - to mi wystarcza

Nie śpieszył bym się z wyciąganiem pochopnych wniosków. XS to starsza konstrukcja, bardziej niedoskonała mechanicznie, posiadająca jedynie jedną liczbę identyfikacyjną. Explorer II to co innego a SE jeszcze co innego.

Nie zawsze wersja bardziej rozbudowana oznacza, że będzie Ci się nią lepiej szukać. Zamiast interpretować informacje zero-jedynkowo: acha ten bardziej rozbudowany itd. Lepiej poczytaj coś więcej, gdzieś tu jest zestawienie funkcji wszystkich Explorerów.
Jaki pożytek po wykrywaczu "w teorii lepszym" który w praktyce się nie sprawdzi?

Ja osobiście nie doradzał bym kupowania sprzętu tak leciwego, jak XS, bez wyraźnego powodu. Trochę niższa cena za coś co ma już 2 następców i jednego młodszego brata to niewystarczający jak dla mnie argument. Po co pchać się w coś co nie bez powodu było dwukrotnie udoskonalane? Co innego gdy ma się sprzęt od dawna i się do niego przyzwyczaiło, a co innego kupować stary jako "nowy".
Radze szerzej spojrzeć na sprawę i nie podejmować decyzji bazując na kilku krótkich pytaniach. O tych wykrywaczach było już naprawdę sporo.
jacek1

Post autor: jacek1 »

Witam

Też miałem taki problem czy wybrać Quattro mp czy Explorer Xs ,II,SE.

Wybrałem Quattro bo jest genialnie prosty w obsłudze.Zasięgi te same.
W Explorer Xs lub II jest bardziej rozbudowana identyfikacja i bez porównania więcej ustawień a efekty te same.

Kopię wszystko powyżej + 5.Boratynka na gł. ok. 23 cm daje wskazanie 10-12 a na głębokości 10 cm wskazuje 30 i dlatego kopię powyżej +5.

Pozdrawiam.
wittman

a może podpowiecie mi jak quattro ustawić na początek - tak żeby jak wielu nie zniechęcić się do niego od samego początku ??

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszystkie porady
ODPOWIEDZ