Witam,
Pytanie, które przewijało się parokrotnie-jednak czytając różne fora widzę różne opinie (często przeciwstawne)- dotyczy planów zakupu wykrywacza –czyli, głównie drobnica kolorowa + w mniejszym stopniu ewent. coś większego z Fe. Przesiadam się z chińskiego wynalazku (no comments please!), chodzę na poszukiwania, umiarkowanie często. Przedział cenowy w zakresie n/w sprzętów.
Zastanawiam się nad X-terra 30 i F4. Czy w F4 zasięg + możliwości są na tyle uzasadnione, abym musiał uwzględnić dodatkowe 200 (a raczej 300 zł. – bo jeszcze osłona na sondę).
F4 ma strojenie ręczne do gr. – ale czy w tej klasie sprzętu to daje dużo i czy porównując z Xt 30 można różnice w głębokości wynikające z możliwości takiego dostrojenia zignorować?
...no i czy wybierając XT 30 będę z góry skazany na przegraną szukając w towarzystwie kolegi posiadającego np. Rutusa? Czy ktoś mógłby coś w w/w kwestii zasugerować?
Pozdrawiam
trudna decyzja?
Re: trudna decyzja?
Pozwolę sobie odpowiedzieć na część pytania. Z rutusem solarisem wygrywałem nieraz mając jeszcze ace'a 250, teraz nieraz z nim przegrywam mając explorera. W poszukiwaniu ważne są oprócz dobrego sprzętu: znajomość sprzętu, dobra miejscówka a w większości wypadków także szczęście. Choć z reguły to ja znajduję więcej to zdarzają się takie dni, że kolega z solarisem daje mi popalić. Nie ma reguły.
No tak-napewno dużo zależy od miejscówki i sczęścia.
Nie mniej, analizujac dostepne testy nadal nie bardzo wiem co wybrać: x-terra 30 czy Fisher F4. I czy brak strojenia do gruntu ma duże znaczenie w tej klasie sprzętu.
Jakieś opinie? Sugestie?
Nie mniej, analizujac dostepne testy nadal nie bardzo wiem co wybrać: x-terra 30 czy Fisher F4. I czy brak strojenia do gruntu ma duże znaczenie w tej klasie sprzętu.
Jakieś opinie? Sugestie?
Ręczne strojenie do gruntu, to plus w klasycznych VLF-ach. Nie każdy jednak potrafi to wykorzystać.
X30 jest na pewno lepiej wykonana (i ogólnie bardziej mi się podoba), ale zasięgowo obawiam się, że F4 będzie lepszy.

proscan
X30 jest na pewno lepiej wykonana (i ogólnie bardziej mi się podoba), ale zasięgowo obawiam się, że F4 będzie lepszy.
proscan
Dzięki-też XT30 bardziej mi się podoba (ale u F4 cena).
Pozdrawiam
Pozdrawiam