trudna decyzja?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
MJL

trudna decyzja?

Post autor: MJL »

Witam,
Pytanie, które przewijało się parokrotnie-jednak czytając różne fora widzę różne opinie (często przeciwstawne)- dotyczy planów zakupu wykrywacza –czyli, głównie drobnica kolorowa + w mniejszym stopniu ewent. coś większego z Fe. Przesiadam się z chińskiego wynalazku (no comments please!), chodzę na poszukiwania, umiarkowanie często. Przedział cenowy w zakresie n/w sprzętów.
Zastanawiam się nad X-terra 30 i F4. Czy w F4 zasięg + możliwości są na tyle uzasadnione, abym musiał uwzględnić dodatkowe 200 (a raczej 300 zł. – bo jeszcze osłona na sondę).
F4 ma strojenie ręczne do gr. – ale czy w tej klasie sprzętu to daje dużo i czy porównując z Xt 30 można różnice w głębokości wynikające z możliwości takiego dostrojenia zignorować?
...no i czy wybierając XT 30 będę z góry skazany na przegraną szukając w towarzystwie kolegi posiadającego np. Rutusa? Czy ktoś mógłby coś w w/w kwestii zasugerować?
Pozdrawiam
maniutek1

Re: trudna decyzja?

Post autor: maniutek1 »

Pozwolę sobie odpowiedzieć na część pytania. Z rutusem solarisem wygrywałem nieraz mając jeszcze ace'a 250, teraz nieraz z nim przegrywam mając explorera. W poszukiwaniu ważne są oprócz dobrego sprzętu: znajomość sprzętu, dobra miejscówka a w większości wypadków także szczęście. Choć z reguły to ja znajduję więcej to zdarzają się takie dni, że kolega z solarisem daje mi popalić. Nie ma reguły.
MJL

No tak-napewno dużo zależy od miejscówki i sczęścia.
Nie mniej, analizujac dostepne testy nadal nie bardzo wiem co wybrać: x-terra 30 czy Fisher F4. I czy brak strojenia do gruntu ma duże znaczenie w tej klasie sprzętu.
Jakieś opinie? Sugestie?
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Ręczne strojenie do gruntu, to plus w klasycznych VLF-ach. Nie każdy jednak potrafi to wykorzystać.

X30 jest na pewno lepiej wykonana (i ogólnie bardziej mi się podoba), ale zasięgowo obawiam się, że F4 będzie lepszy.

:pa

proscan
MJL

Dzięki-też XT30 bardziej mi się podoba (ale u F4 cena).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ