Wyświetlacz w White's Spectrum XLT DFX
Wyświetlacz w White's Spectrum XLT DFX
Witam,
Mam problem z wykrywaczem Spectrum XLT, mianowicie na jednej z wypraw wyswietlacz przestal dzialac tak jak powinien, tzn przez środek biegną "martwe" linie ( puste ). Jest to dosyć uciążliwe, gdyż ekran stał czytelny w połowie. Sam wykrywacz funkcjonuje, wszystko zkalibrować/ustawić ale włączając opcje "po omacku" :/ .
Pytanie jest następujące:
Czy taki wyświetlacz można naprawić lub ile kosztuje wymiana na nowy ( o ile jest to możliwe?) ?
Co mogło spowodować usterke? Wykrywacz był przechowywany w dobrych warunkach po każdej wyprawie.
Mam problem z wykrywaczem Spectrum XLT, mianowicie na jednej z wypraw wyswietlacz przestal dzialac tak jak powinien, tzn przez środek biegną "martwe" linie ( puste ). Jest to dosyć uciążliwe, gdyż ekran stał czytelny w połowie. Sam wykrywacz funkcjonuje, wszystko zkalibrować/ustawić ale włączając opcje "po omacku" :/ .
Pytanie jest następujące:
Czy taki wyświetlacz można naprawić lub ile kosztuje wymiana na nowy ( o ile jest to możliwe?) ?
Co mogło spowodować usterke? Wykrywacz był przechowywany w dobrych warunkach po każdej wyprawie.
Re: Wyświetlacz w White's Spectrum XLT DFX
Czy taki wyświetlacz można naprawić
Kiedyś próbowałem to robić, ale efekt był taki, że brakowało innych linii. Obecnie nawet nie próbuję. Trzeba wymieniać.
ile kosztuje wymiana na nowy
A to zależy jaki wyświetlacz. Tutaj zwykle proponuję zamiennik, bo te sprowadzane ze Szkocji to dają po kieszeni - bardzo.
Zrobię kilka zdjęć porównawczych i wówczas możemy pogadać, bo ten zamiennik nie ma regulacji kontrastu (bo jej nie potrzebuje).
Co mogło spowodować usterke?
Uraz mechaniczny lub szok termiczny. Wilgoć. Korozja. Itp.

proscan
Witam,
Oto zdjęcia:

Po lewej nieoryginalny - po prawej oryginał. Pomimo, że na oryginale ustawiłem możliwie duży kontrast (nastawa Vieweing Angle), to i tak jest wyraźnie bledszy niż ten nieoryginalny (który z kolei bardzo przypomina wyświetlacze stosowane w DFX-ach – pixele są czarne, a nie niebieskie).
O cenach możemy pogadać na email.

proscan
Oto zdjęcia:

Po lewej nieoryginalny - po prawej oryginał. Pomimo, że na oryginale ustawiłem możliwie duży kontrast (nastawa Vieweing Angle), to i tak jest wyraźnie bledszy niż ten nieoryginalny (który z kolei bardzo przypomina wyświetlacze stosowane w DFX-ach – pixele są czarne, a nie niebieskie).
O cenach możemy pogadać na email.

proscan
Re: Wyświetlacz w White's Spectrum XLT
W uzupełnieniu - ten nieoryginalny MA regulację kontrastu, ale ma nieco inny zakres regulacji - zmiany VIEWING AGLE praktycznie pozostają niewidoczne.
Obecnie dysponuje takimi z obwódką w kolorze metalicznym (a nie czarnym). Tak to wygląda:

proscan
Zbliżenie na wyświetlacz j/w
Obecnie dysponuje takimi z obwódką w kolorze metalicznym (a nie czarnym). Tak to wygląda:

proscan
Zbliżenie na wyświetlacz j/w
-
Zapytanie_email
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie wyświetlacza do white's spectrum xlt, czy posiadają go Panowie i jaki jest jego koszt ?, czy jest możliwa wymiana we własnym zakresie i czy będzie on podświetlany ? Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
Witam,
Dysponuję takim wyświetlaczem jak wyżej.
Koszt (wysyłam na email) razem z wymianą.
Jeśli klient chce sobie sam wymienić, to jego sprawa – cena pozostaje taka sama. Zyskuje się tylko na przesyłce wykrywacza w obie strony, ale gwarancji wówczas nie daję żadnej, bo na podzespoły elektroniczne nikt gwarancji nie daje.
Użytkownik musi sam sobie wlutować styki.
UWAGA 2016 r. Wyświetlaczy raczej nie wysyłam - bo te używki, którymi dysponuję wymagają podmiany podświetlenia (które muszę zdemontować z zepsutego wyświetlacza). Bez dostarczenia starego wyświetlacza koszt takiej operacji będzie większy, o ile ktoś mimo wszystko zdecyduje się by mu wysłać wyświetlacz do samodzielnej wymiany. Ponadto - przestrzegam - otwieranie pudełka przez osobę, która nie wie jak to robić zwykle kończy się wyłamaniem zaczepów.
Jeśli ja wymieniam, to gwarancja na całą usługę wynosi 3 miesiące.
Wyświetlacz oczywiście będzie podświetlany.

proscan
Dysponuję takim wyświetlaczem jak wyżej.
Koszt (wysyłam na email) razem z wymianą.
Jeśli klient chce sobie sam wymienić, to jego sprawa – cena pozostaje taka sama. Zyskuje się tylko na przesyłce wykrywacza w obie strony, ale gwarancji wówczas nie daję żadnej, bo na podzespoły elektroniczne nikt gwarancji nie daje.
Użytkownik musi sam sobie wlutować styki.
UWAGA 2016 r. Wyświetlaczy raczej nie wysyłam - bo te używki, którymi dysponuję wymagają podmiany podświetlenia (które muszę zdemontować z zepsutego wyświetlacza). Bez dostarczenia starego wyświetlacza koszt takiej operacji będzie większy, o ile ktoś mimo wszystko zdecyduje się by mu wysłać wyświetlacz do samodzielnej wymiany. Ponadto - przestrzegam - otwieranie pudełka przez osobę, która nie wie jak to robić zwykle kończy się wyłamaniem zaczepów.
Jeśli ja wymieniam, to gwarancja na całą usługę wynosi 3 miesiące.
Wyświetlacz oczywiście będzie podświetlany.

proscan
XLT DFX - znikające linie na wykrywaczu
Zauważyłem, że niektóre linie na moim wyświetlaczu w xlt znikają i czasem się pojawiają. Dotyczy to 2-4 linii. Do tego 2 linie z moich obserwacji trwale przestały się wyświetlać. Ponadto jak chodziłem w wykrywczem nad morzem mając wyświetlacz w pokrowcu (troszkę siąpił deszcz) i zapomniałem od razu po przyjściu do domu zdjąć pokrowiec - wówczas większość linii w wyświetlaczu przestało się pokazywać. Po "przewietrzeniu" pojawiły się z powrotem.
Stąd moje pytanie - czy dobrze przypuszczam, że te pojawiające i znikając linie - mają związek z wilgocią w środku? Jeśli tak - czy jest możliwość jego przesuszenia tak - by ten efekt został zminimalizowany.
ps. Wydaje mi się, iż w moim wykrywaczu u poprzedniego właściciela kiedyś Pan wymieniał ten wyświetlacz. Da się to łatwo sprawdzić?
pozdrawiam
tomek
Stąd moje pytanie - czy dobrze przypuszczam, że te pojawiające i znikając linie - mają związek z wilgocią w środku? Jeśli tak - czy jest możliwość jego przesuszenia tak - by ten efekt został zminimalizowany.
ps. Wydaje mi się, iż w moim wykrywaczu u poprzedniego właściciela kiedyś Pan wymieniał ten wyświetlacz. Da się to łatwo sprawdzić?
pozdrawiam
tomek
Obawiam się, że problem już pozostanie. Jedyne rozwiązanie, to albo pogodzić się z tym co jest, albo wymienić go.
Co do wymiany to opcje są dwie (bo trzeciej - wymianę na oryginał od White'sa nie proponuję, ze względu na zaporową cenę):

proscan
Co do wymiany to opcje są dwie (bo trzeciej - wymianę na oryginał od White'sa nie proponuję, ze względu na zaporową cenę):
- Używany zamiennik z metaliczna obwódką j/w. Gwarancja 3 miesiące.
Nowy z podświetleniem LED z gwarancją 6 miesięcy.
80% osób które otwierają pudełko z wyświetlaczem wyłamuje zaczepy - nie polecam. Jeśli z zewnątrz nie widać, że to nieoryginalny, to proponuję napisać emaila do mnie podając nr wykrywacza.Wydaje mi się, iż w moim wykrywaczu u poprzedniego właściciela kiedyś Pan wymieniał ten wyświetlacz. Da się to łatwo sprawdzić?
proscan
jak wygląda prądożerność oryginalnego wyświetlacza w porównaniu do tego z LEDami?
Te LED-owe, których używam biorą mniej prądu (oczywiście mowa o podświetleniu).

proscan
proscan
wybacz, że z takim dużym opóźnieniem odpisuję
Na mój gust wyświetlacz jednak wygląda na oryginalny (przynajmniej nie przypomina tych które Ty montujesz) - ma standardowe "niebieskie" podświetlenie. Na razie wyświetlacz działa w miarę dobrze (na stałe 1-2 linie się nie wyświetlają) - więc będę tak go użytkował. Jeśli odmówi współpracy, albo zacznie być coraz gorzej - niechybnie do Ciebie się zgłoszę
Na mój gust wyświetlacz jednak wygląda na oryginalny (przynajmniej nie przypomina tych które Ty montujesz) - ma standardowe "niebieskie" podświetlenie. Na razie wyświetlacz działa w miarę dobrze (na stałe 1-2 linie się nie wyświetlają) - więc będę tak go użytkował. Jeśli odmówi współpracy, albo zacznie być coraz gorzej - niechybnie do Ciebie się zgłoszę
Wybaczam.wybacz, że z takim dużym opóźnieniem odpisuję
proscan
Jako się rzekło, wklejam wygląd LED-owego wyświetlacza.Przy okazji kiedyś wkleję zdjęcia, jak wygląda ten nowy.
Witam Panie Piotrze.
Czy dysponuję Pan jeszczeledowymi wyswietlaczami do XLT i jaki ewentualnie koszt wymiany wraz z wyswietlaczem?
Czy dysponuję Pan jeszczeledowymi wyswietlaczami do XLT i jaki ewentualnie koszt wymiany wraz z wyswietlaczem?
LED-owe mam i będę miał (możliwe przerwy w dostawach).
Koszty wysyłam na email.

proscan
Przy okazji wymienię zalety stosowania tych nowych wyświetlaczy:
Koszty wysyłam na email.
proscan
Przy okazji wymienię zalety stosowania tych nowych wyświetlaczy:
- - Jakość obrazu jest doskonała - znacznie lepsza niż oryginalnych LCD (widać to na powyższych zdjęciach, ale w rzeczywistości jest jeszcze lepiej);
- Nieznacznie, ale zauważalna poprawa szybkości wyświetlania;
- Podświetlenie pobiera nieznaczny prąd -w zasadzie można pracować na podświetleniu cały czas;
- Brak przetwornicy - zmniejszenie wagi i brak dodatkowych zakłóceń podczas pracy przetwornicy.