ZAMIANA XLT na ?????

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
ariel77

ZAMIANA XLT na ?????

Post autor: ariel77 »

może jest ktoś kto chciałby zamienić się ze mną na wykrywacz , posiadam Whites XLT E series dwa razy w terenie , do tego zaopatrzony jest w SUN RAY XL-1 "nóweczka dziewiczy", no i dołożę jeszcze słuchawki Eagle, i jakis pokrowiec nie używany który był w komplecie :shock: :shock: :shock: propozycje oczywiście realne skladać na priv =D> =D> =D>
ProScan
Właściciel

Re: ZAMIANA XLT na ?????

Post autor: ProScan »

No ale proszę sprecyzowac oczekiwania. Czy zamiana na wykrywacz? Jaki?

:pa

proscan
KrisssK

Post autor: KrisssK »

Może napisz jakie są Twoje oczekiwania co do tej zamiany. Na co chcesz się zamienić? Na inny wykrywacz czy coś innego? Może sprecyzuj przynajmniej ogólnie co by Cie interesowało.
ariel77

Zamienic sie chce na jakas wykrywke mniej skomplikowana ale o podobnych osiagach , XLT widze nie jest dla mnie sprzetem kupujac go oczytalem sie w internecie i pochopnie podjelem decyzje :evil: :evil:
SiD

Post autor: SiD »

ariel77 pisze:Zamienic sie chce na jakas wykrywke mniej skomplikowana ale o podobnych osiagach , XLT widze nie jest dla mnie sprzetem kupujac go oczytalem sie w internecie i pochopnie podjelem decyzje :evil: :evil:

Może w innym dziale opiszesz swoje doświadczenia, proces podejmowania decyzji, żeby inni również mogli wyciągnąć wnioski, jeśli stoją przed wyborem. Opisz co i gdzie się naczytałeś i jak to wygląda w praktyce. Wiadomo, że będą to subiektywne odczucia a nie test, ale o to właśnie chodzi w tym wypadku.

Nie musisz się obawiać, że zrobisz sobie złą reklamę, XLT ma dużo zwolenników, sam jestem właścicielem tego sprzętu, ale ważną lekcją jest to, że nie jest to wykrywacz dla każdego.

Pozdrawiam i życzę udanej zamiany.
KrisssK

SiD, w takim razie może Ty też napisz swoje odczucia jako doświadczonego użytkownika tego wykrywacza.
Czy jesteś z niego zadowolony? Ile czasu zajęło Ci żeby go lepiej poznać. Ile czasu spędzasz w terenie. Czemu piszesz że to "sprzęt nie dla każdego". Co wpływa że tak właśnie jest?
Myślę ze takie dwie opinie: początkującego i bardziej doświadczonego użytkownika będą bardzo cenne przy podejmowaniu decyzji przy zakupie.
Sam się zastanawiam czy np. warto przesiadać się z X-Terry 70 (nie nachodziłem się z nią jeszcze za bardzo).
SiD

Post autor: SiD »

Nie wiem czy nie przenieść do innego wątku tej dyskusji, z drugiej strony odpowiadam na pytania KrisssK:
KrisssK pisze:SiD, w takim razie może Ty też napisz swoje odczucia jako doświadczonego użytkownika tego wykrywacza.

Doświadczonym użytkownikiem bym siebie nie nazwał. Raczej lubiącym dłubać w ustawieniach, rozumieć co jak działa. Poza tym XLT to nie jest mój jedyny sprzęt, jak chcę szukać bez zawracania głowy ustawieniami, mogę sięgnąć po coś innego.
KrisssK pisze:Czy jesteś z niego zadowolony?

Jak najbardziej tak. Ale jak napisałem powyżej, nie jest to dla mnie jeden wykrywacz na każdą okazję.
KrisssK pisze:Ile czasu zajęło Ci żeby go lepiej poznać.

Mam go około jeden sezon i wciąż poznaje. Moim zdaniem ciężko jest określić ile trzeba czasu, żeby poznać taki sprzęt. Dla każdego"poznanie sprzętu" znaczy co innego. Jednemu wystarczy, że szuka i znajduje, drugiemu, że poznał wszystkie niuanse. Sprawa bardzo mocno indywidualna.
Najwięcej zależy od tego czy ktoś miał już wcześniej do czynienia z zaawansowanymi wykrywaczami i czy ma w ogólności duże doświadczenie z poszukiwaniami. Jeśli tak to może wystarczyć sezon, albo połowa bardzo intensywnego chodzenia. Niuanse przyjdą po kilku sezonach.
Dla osoby która przesiadła się z ACE na XLT sprawa wygląda zupełnie inaczej.
KrisssK pisze:Czemu piszesz że to "sprzęt nie dla każdego". Co wpływa że tak właśnie jest?

Najkrócej mówiąc chodzi o to, że inny wykrywaczem można dużo mniejszym nakładem pracy mieć lepsze efekty - na początku oczywiście. Kupić XLT tylko dlatego, ze to dobry wykrywacz, to jak kupić piękny, stary samochód do remontu nie znając się na mechanice samochodowej.
Takie wykrywacze jak Quattro zapewniają świetne efekty przy minimum wysiłku. Nie trzeba go stroić do gruntu, pomimo to eliminuje wpływ gruntu wyśmienicie, w zasadzie regulacja sprowadza się do ustawienia czułości i wzoru dyskryminacji. Zasięgi ma niczego sobie, w czołówce dostępnych sprzętów.
Ktoś kto chodzi z Quattro miesiąc, może mieć takie efekty jak ktoś z XLT po roku. To oczywiście ogromne uproszczenie, bo zależy jeszcze czego i gdzie się szuka, ale przyjmijmy, że chodzi o monety na polu czy łące.

Ale przecież nie każdy jest początkującym poszukiwaczem, nie każdy szuka monet na polu i nie dla każdego prostota obsługi jest najważniejsza.

Po prostu kupując XLT trzeba wkalkulować, że dla dobrych efektów potrzeba sporego wysiłku i smykałki. Zadać sobie pytanie "czy zrobię kiedyś pożytek z takich regulacji jak: rozdzielenie jednej regulacji czułości z innych wykrywaczy na 4 osobne w XLT" Jeśli odpowiedź brzmi "tak", to ok, jeśli "nie" lub co ważniejsze "nie wiem" to nie ma potrzeby wchodzenia w XLT, przynajmniej na razie.

Podsumowując, uważam, że XLT to świetny wykrywacz. Tym nie mniej jeśli ktoś koncentruje się na poszukiwaniach bardziej niż na sprzęcie i jego regulacji, lubi obcować z historią i znajdywać, a wykrywacz jest jedynie narzędziem, środkiem do celu, to szkoda psuć sobie tą radość decydując się na XLT, lepiej wybrać coś z bardziej przyjazną obsługą.

Mnie równie dużo frajdy co z szukania sprawia poznawanie tego sprzętu, podjęcie wyzwania, a jak się zmęczę sięgam po inny sprzęt.
KrisssK

Dzięki SiD, właśnie o takie wrażenia z użytkowania tego wykrywacza mi chodziło.
Jeśli o mnie chodzi to utwierdziłem się w swoim przekonaniu, że jeszcze nie czas na zmiany. Może kiedyś...
Póki co doszedłem do wniosku że X-terra 70 spełnia moje oczekiwania, jest wykrywaczem prostym i intuicyjnym w obsłudze i co najważniejsze nie zajmuje czasu na zastanawiania się czy aktualne ustawienia są odpowiednie.
Włączam, stroje do gruntu, kilka szybkich regulacji: czułość, treshhold, volume i szukam.
Dobrze, wyjaśniłeś dlaczego XLT to nie jest wykrywacz dla każdego. Kupując tak zaawansowaną wykrywkę na początek łatwiej się chyba jednak zniechęcić do nowego hobby niż połknąć bakcyla. Zwłaszcza gdy kolega ze słabszym sprzętem może mieć na początku lepsze efekty.
ariel77

Nie Sprzedaje Nie zamieniam dzięki GrzegorzowiB z forum THESAURUS, który wytłumaczył mi pewne kwestie co do wykrywki XLT , olśnił mnie i teraz przyszła pora na funciki które wychodzą jak grzybki po deszczu , za co jestem mu bardzo wdzięczny =D> =D>
ODPOWIEDZ