fisher F4 i white's a pulltaby i monety

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
igor378

fisher F4 i white's a pulltaby i monety

Post autor: igor378 »

mam dwa pytania dotyczace zachowania tych wykrywaczy.
po takim ustawieniu dyskryminacji w oby wykrywaczach zeby eliminowały pulltaby,sprzęty nie widza takze monet 10 i 20 groszy-tych naszych,wspólczesnych.czemu tak sie dzieje?przeciez monety te nie sa z aluminium?inne monetki nasze łapie ładnie.wiedza przydatna przy szukaniu na plazy
drugie pytanie-podczas poszukiwan,jesli pod sonda znajdzie sie duzy zelazny pdzedmoit,w tym przypadku był to kilof,gdy sondy wykrywaczy były ok. 1-2 cm nad celem wogóle nie dawały sygnału,tak jakby sie zatykały.po oddaleniu sondy wskazywały przedmiot bez problemu?
co jest przyczyna zatykania sie sprzetu?nie wiem czy dobrze to okresliłem,prosze o wyrozumiałosc
8)
ProScan
Właściciel

Re: fisher F4 i white's a pulltaby i monety

Post autor: ProScan »

WItam,
przeciez monety te nie sa z aluminium?
Wykrywacz metali, to nie analizator chemiczny pierwiastków z jakich wykonany jest przedmiot.

Wg mojej widzy "pultab" dla wykrywaczy o częstotliwości 6,5kHz widziany jest tak samo jak 1, 2, 5gr a nawet jak 5zł. 10, 20 gr leży poniżej.
drugie pytanie-podczas poszukiwan,jesli pod sonda znajdzie sie duzy zelazny pdzedmoit,w tym przypadku był to kilof,gdy sondy wykrywaczy były ok. 1-2 cm nad celem wogóle nie dawały sygnału,
Zapewne nastąpiło przesterowanie - tylko ciut lepsze wykrywacze mają sygnalizatory przesterowania.

:pa

proscan

PS
Proszę powiedzieć dla ścisłości, jaki to był White's.
igor378

zakupiony od Pana w ubiegłym tygodniu classic 2 sl.
ProScan
Właściciel

Aha - a więc niskoczęstotliwościowiec, zatem wszystko co napisałem się zgadza.

Na putaby nie ma i nie będzie rady, bez straty na innych ciekawych znaleziskach. Dodam, że złote pierścionki, obrączki także leżą w zakresie dla pulltabów.

Z ciekawości spytam, jak Classic wypada na tle F4?

proscan
igor378

jesli chodzi o solidnosc to faktycznie + dla white'sa
czułosc na drobnice...mozna powiedziec ze porównywalna,nie miałem jeszcze zbytniej okazji popróbowac go w moich monetkowych miejscach,ale to co do tej pory trafiłem zdaje sie potwierdzac to co napisałem.po wakacyjnych testach na woodstocku i nad morzem zdam relacje.
ergonomia,oba sa praktycznie tak samo lekkie,ale chyba white's ze wzgledu na kształt wysiegnika wymaga wolniejszego prowadzenia.
natomiast plusem F4 jest identyfikacja znaleziska-tonowa i wizualna.po roku czasu uzywania mozna po kombinacji sygnału i wskazania mniej wiecej okreslic metal i jego kształt jaki mamy pod sonda,choc nieraz kakofonia jest nie z tej ziemi :lol:
natomiast u white'sa + jest płynna dyskryminacja,na duzy ajzol ładnie zaspiewał,ze tak powiem to dynamik który na militaria sie tez sprawdzi.w moim F4 były opcje-w trybie all metal sygnalizował wszystkie metale-zelazo niskim tonem
a w trybie disc mozna było jedynie wyciac zelazo całkowicie,lub tylko takie tyci tyci smieciuszki.
chodziłem na wycietym całkowicie.teraz mam mozliwosc płynnej regulacji,za co nowy sprzet bardzo chwale.
+ dla F4 to takze pełny tryb statyczny.
ogólnie nie załuje zakupu white'sa,zobaczymy jak dalsze testy w innych warunkach.
zreszta osiagi zarówno mojego i kolegi F4 ,jak i whitesa classic 4 miał Pan okazje poznac na kujawach w marcu.ciekaw jestem jak moj whites by sie tam sprawdził,moze po żniwach bedzie ku temu okazja...
po blizszym zapoznaniu sie z moim nowym wykrywaczem na pewno dopisze tu wszystkie + i - jakie zauwaze podczas pracy z nim w stosunku do F4.
wyszło przydługo,mam nadzieje ze komus sie ta wiedza przyda.
pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

O kurka. Nie skojarzyłem, że Ty :-)

Dzięki za porównanie. Zwracam tylko uwagę, że Classic ma małą sondę 20 cm.

proscan
igor378

tak,sonda w F4 jest ciutke wieksza (ta mniejsza).Wieksza,jajowata (DD)ma nieco lepsze osiagi,ale jak ja to mowie -z linijka na wykopy nie chodze i kompleksu zasiegu i głebokosci tez nie mam.porównujac wiec F4 i classica 2 miałem na mysli małe sondy.co do sondy DD to ma ona te "cudowną" własciwosc,ze kazdy kapsel na dyskryminacji czy nie,pokazuje jak "duzą srebrna monete".co to oznacza na plazy nie musze pisac-mała sonda dawała sobie rade i tylko czasem wykopywałem kapsel.ale pisali o tym nawet w instrukcji obsługi,wiec chyba juz tak musi byc.
nad wieksza sondą do classica pomysle za jakis czas,na razie zapoznam sie z tym co mam.miło ze mnie skojarzyłes,i miło mi rowniez ze miałem okazje poznac Cie osobiscie.
pozdrawiam.
ODPOWIEDZ