Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
ProScan
Właściciel

Re: Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Post autor: ProScan »

Właśnie po to zacząłem dla nic pisać , by dostawać za darmo autorskie egzemplarze ;)

:pa

proscan
jacek1

Post autor: jacek1 »

Dobre :D =D>
ProScan
Właściciel

W czerwcowym numerze, który właśnie się ukazał, jest już test kanarków :D

Kolejny test to, z dużym prawdopodobieństwem, Lorenz Deepmax X3 z sondą DD oraz ramą 1x1 (bez dataloggera).

proscan
komos

Post autor: komos »

Witam !
Jeśli to prawdopodobieństwo zbliży się do 100%, to zastanowię się nad prenumeratą Odkrywcy na II pólrocze br.
A następny news zacznie się od słów : kolejny test w sierpniowym numerze to meta - X Double Power ( bez dataloggera ) to chyba zostanę wiernym czytelnikiem tego periodyku !
Pozdrowaśki !
ProScan
Właściciel

Na testowanie wyrobów Mranda nie zanosi się w najbliższej przyszłości, gdyż: a) nie są oferowane na szerokim rynku b) są dosyć niszowe, krótkoseryjne i under constant developement (model który kiedyś miałem u siebie poszedł do producenta i miał wymieniane oprogramowanie).

Staramy sie zaczynać od sprzętów znanych, o w miarę ugruntowanej pozycji na rynku, produkowanych w długich seriach. Deepmax może masówką nie jest, ale któż nie słyszał o Lorenzu? A ostatnio widujemy go co tydzień w telewizji :-)

Myślę że mało kto może pozwolić sobie na zakup takiego wykrywacza, tym bardzie zainteresuje go co ten wykrywacz z grubsza potrafi.

Jak "Mrandy" się upowszechnią, to pewnie też do nich sięgniemy.

proscan
Mrand
Producent
Kontakt:

Post autor: Mrand »

...
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2010 4:08 pm przez Mrand, łącznie zmieniany 1 raz.
ProScan
Właściciel

Podobne przedsięwzięcia nie interesują mnie nawet w najmniejszym stopniu.

No to jednego czytelnika będzie mniej. Testy nie powstają dla producentów. Ani za ich wiedzą, ani za przyzwoleniem.

proscan
Edik

Post autor: Edik »

Moje subiektywne zdanie...

Test ACE150/250 jest jakby bardziej przyjazny od testu 5900/6000, który (odnosze takie wrażenie), nie wyczerpał do końca tematu filtrowania sygnału użytecznego od gruntu. Chyba tak naprawdę o to generalnie tutaj chodzi? Czy "lepszym" rozwiazaniem są detektory typu "four filter's" np. 5900, XLT... czy "two filter's". White's-Shomaker uznali, że drogą właściwą będzie trzymanie się tej drugiej możliwości. W konsewkwencji pewnych działań powstał detektor DFX, z możliwoscią wyboru filtrów. Hmm...

Ważne mogą okazać się rozważania Iwana Kostina co do konieczności stosowania filtrów cyfrowych...

Nas interesuje jednak schemat detektora metali, który(pomijając droge, nie - inaczej, sposób, w jaki realizuje filtrowanie sygnału), jest bardziej skuteczny, i bardziej uniwersalny dla wszelkich zastosowań...

Bo przecież Garret mimo wbudwanego procesora używa filtrów analogowych - dla tego akurat schematu, rozwiązania.

Czy budując któryś z kolei detektor, wcześniejsze, z wyższej półki korzystały z transformat F.(myślę, że tak bo są patenty) DSP, teraz można pozwolić sobie na konstrukcje na mikrokontrolerze jedn.

Takie tam moje luźne pisanie...

P.S

Mrand normalnie mam ten sam problem moe wykrywacze to tylko krótkie serie:))) Proscana intersuje tylko masówka:)
ProScan
Właściciel

Witam,

Gdyby ktoś zechciał wypożyczyć do testów i ewentualnego darmowego przeglądu

Techneticsa T2,

Minelaba Safari,

Ex SE Proffesional

Fisher CZ 3D

to proszę o kontakt :-)

Poszukujemy także Rutusa Ultra II.

proscan
Ostatnio zmieniony wt cze 23, 2009 5:21 pm przez ProScan, łącznie zmieniany 1 raz.
wiking10

Post autor: wiking10 »

a kiedy dfx :D
ProScan
Właściciel

Nie wiem - pierwsze przymiarki pewnie już w tym tygodniu, bo kolega ma dostęp bezpośredni do DFX-a.

Licytuję także XLT - może się uda wreszcie jakieś zestawienie obu modeli zrobić (chociaż ostatnio pewien dyżurny głuptak nawoływał, żeby mnie przebijać bo - o zgrozo! - odpicuję i za 2 tysiace sprzedam - a może to jasnowidz, bo nawet bez ogladania wiedział w jakim jest stanie :) ).

W każdym razie te wykrywacze chcemy zaprezentować jako kolejne Whitesy (starając się utrzymać płodozmian). Tylko w jednym odcinku chyba nie da rady, bo całego numeru nam nie udostępnią :lol:

proscan
wiking10

to może moja 12''? :)
ProScan
Właściciel

Pamiętam o niej - ale tam na wsi nie będę miał czym sprawdzić strojenia, a podejrzanej cewki wole do testów nie używać...

Ale jeśli chcesz podesłać, to proszę bardzo - sprawdzę na tyle, na ile się da. Szczegóły na email.

8)

proscan
wiking10

ok.
podesłać inne do testów?
ProScan
Właściciel

Standardowa jest ...