Co kupić

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
zielono_mi

Re: Co kupić

Post autor: zielono_mi »

Niestety (bo wolałem by Pan go wcześniej przetestował) ale sprzęt już zakupiony - w5900 di pro sl. Czy dobrze zrobiłem kupując go (czytaj - czy nie ma wad) to się okaże w trakcie wypadów, bądź u Pana w serwisie - o ile zechciałby Pan go teraz sprawdzić, bo mi wydawało się, że jest oki. Brak czasu spowodował, że tylko raz miałem okazję sprawdzić go w terenie - przez ok. godzinę. Używałem ustawień P, nie wzbudzał się, nie szalał, chyba wskazywał tak jak powinien wskazywać. Natomiast nie sprawdzałem jak zachowuje się w wilgoci/wodzie.

Mam do Pana jeszcze takie pytania:

1. Na co powinienem zwracać uwagę korzystając z tego sprzętu - tzn. jakie zachowania wykrywki mogą wskazywać, że coś z nią jest nie tak?

2. Jakie są plusy i minusy zamontowania multitone, regulatora głośności lub innych dodatków (o ile takowe są)?

3. Czy ma Pan możliwość zmodyfikowania konstrukcji tak, by była lepiej wyważona?

pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Gratuluję dobrego i jednocześnie ambitnego wyboru.
1. Na co powinienem zwracać uwagę korzystając z tego sprzętu - tzn. jakie zachowania wykrywki mogą wskazywać, że coś z nią jest nie tak?
jeśli wykrywacz będzie wydawał dużą ilość przypadkowych sygnałów, to może być objaw uszkodzenia sondy lub jej kabla.
2. Jakie są plusy i minusy zamontowania multitone, regulatora głośności lub innych dodatków (o ile takowe są)?
Plusy to dodatkowa informacja o naturze znaleziska, bez spoglądania na wskazówkę. Minusy - dodatkowy wydatek, dodatkowe dźwięki, które dla niektórych mogą być irytujące. Regulacja głośności przydaje się – ale znów, wydatek. Nie zaczynałbym przygody z wykrywaczem od przerabiania go.
3. Czy ma Pan możliwość zmodyfikowania konstrukcji tak, by była lepiej wyważona?
Wystarczy użyć paluszków, zamiast baterii R14. Opis przeróbki jest na forum.

:pa

proscan
zielono_mi

Post autor: zielono_mi »

Witam!

Ma Pan rację - nie będę montował w nim dodatkowych bajerów - przynajmniej dopóki nie poznam w miarę dobrze sprzętu.

A testowanie W5900 już się zaczęło. Miałem chwilkę wolnego czasu, więc wybrałem się na 2 poletka, na których niegdyś śmigałem z ace 250. Celowo wybrałem 'stare' miejsca. Wziąłem instrukcję, sprzęt. Pokrętło SIG.BAL. zostawiłem na pozycji P (nie ruszałem nim, ponieważ chciałem zobaczyć jak detektor identyfikuje i określa głębokość znalezisk) i starałem się odpowiednio ustawić GEB. Szukałem tylko na ustawieniach GEB/NORM i GEB/DISC. Funkcjonowanie detektora w trybie statycznym nie było dla mnie jakimś zaskoczeniem/nowością, natomiast wydawało mi się, że w trybie GEB/DISC im szybciej machałem, tym lepiej znajdował/identyfikował znaleziska.

Efekt końcowy był taki, iż znalazłem 3 moneciaki oraz 'dupkę' łuski 'kniejówki'. Czy to zasługa sprzętu, ustawień, farta, pogody, wpływu księżyca, fruwającego obok skowronka ... nie wiem, bo samemu trudno jest mi to ocenić.

Instrukcja jest szczegółowa i bardzo dobrze opisuje sprzęt, co nie zmienia faktu, iż chętnie poczytam i będę wdzięczny użytkownikom forum za wszelkie rady, podane linki, źródła dot. posługiwania się, ustawiania, pracy (itp. itd.) W5900 di pro sl.

pozdrawiam

PS. używam instrukcji, którą otrzymałem przy zakupie; to nie jest ksero - posiada 'stopkę' z meilem proscan oraz naklejkę z nr PSA, więc jest to oryginalna instrukcja, tak? Jeśli jest to jakaś podróba, to proszę powiedzieć, bo chciałbym być wobec Pana 'w porządku'.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

natomiast wydawało mi się, że w trybie GEB/DISC im szybciej machałem, tym lepiej znajdował/identyfikował znaleziska.
tak - to prawda.
iż chętnie poczytam i będę wdzięczny użytkownikom forum za wszelkie rady, podane linki, źródła dot. posługiwania się, ustawiania, pracy (itp. itd.) W5900 di pro sl.
Zachęcam do lektury Odkrywcy 05/2009. Jest tam dosyć szczegółowy raport na temat tego wykrywacza. Archiwalny nr pewnie da się kupić w redakcji, albo w innym punkcie sprzedaży.
oraz naklejkę z nr PSA,
Jeśli jest naklejka, to instrukcja nie jest piracona :)

:pa

proscan
ODPOWIEDZ