Fisher F 75 - problem

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
Mucius

Fisher F 75 - problem

Post autor: Mucius »

Otóż...od samego początku mojego zetknięcia się ze sprzętem wydawał się "zbyt" czuły...bardzo często miewał humory i były chwile, że cały czas sobie "popiskiwał" a równocześnie na wyświetlaczu pokazywały się numery identyfikujące rodzaj metalu..skaczące po skali od 0-99 ;/ O ile na początku uważałem to za "normę" bo nie znam wykrywki..nie potrafię dostroić itd.. czy też gdy miał najdłuższy taki humorek trwający 2 dni...uznałem że może gdy poprzedniego dnia chodziłem z nim podczas mgły..to może wilgoć mu zaszkodziła...itd...
Oczywiście miewał dobre dni..gdy w trybach PF..DE można było pochodzić na czułości ok 90-96 (bo od 99 nie było najmniejszych szans)... Raz (tylko raz) udało mi się chodzić w trybie JE...,bo zwykle popiskiwał na tyle niemiłosiernie.., że nie dało się pracować

Ostatnio przeszedł samego siebie... właściwie cały czas pika sobie...nawet gdy jest w powietrzu. unieruchomiony z dala od wszelkich źródeł ewentualnego dźwięku... Nie pomagają ani "kasowanie ustawień" i powrót do ostawień fabrycznych, ani próby zmiany częstotliwości z fabrycznej f4 na inne, zmiana baterii itd..., zmniejszenie czułości nawet do 20-30..itd. Oczywiście są chwile gdy nagle bez powodu "cichnie" i normalnie pracuje, ale to wyjątki. Trwa to już 5 dzień...a sezon w pełni..;/ Oczywiście gdy położę monetkę i macham nad nią..ma prawidłową reakcję pomiędzy tymi wieloma sygnałami...,ale w terenie nie sposób wyłapać czy coś jest i w sumie po paru minutach ma się chęć szybkiego powrotu do domku.

Po odłączeniu kabelku od elektroniki "pikanie" nie znika...(nie wiem czy to coś pomoże w identyfikacji). Wykrywacz "świeżutki" zakupiony w Vikingu..nadal na gwarancji... Nigdy nawet nie rzucony na ziemie, zawsze kładziony (za dużo kosztował by go nie szanować), nawet nie biegałem z nim po ciężki terenie by mu przypadkiem krzywdy nie zrobić..;/

Prosze o wskazówki...i rady

pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: Fisher F 75 - problem

Post autor: ProScan »

A robił Pan reset wykrywacza?

:pa

proscan
Mucius

Post autor: Mucius »

...ja nazwałem to przywróceniem "fabrycznych ustawień"...tzn. wciśnięty czerwony guziczek..spust do przodu...kilka sekund...wyłączyć (równocześnie trzymać oba..i znów włączyć...nadal trzymając..;/ Jeśli to to...to robiłem..inie dawało efektów...
ProScan
Właściciel

To proszę odesłać do Vikinga.

proscan
ProScan
Właściciel

i co dalej, wolno spytać? Bo mam kolejne zgłoszenie tego typu....

proscan
topor1

Post autor: topor1 »

Mam F75 chyba od 2-ch lat i miałem podobny problem z niestabilnością tego sprzętu, ale w moim odkryłem problem.
Mianowicie fatalnie wykonana wtyczka od kabla cewki (metalowa rozbieralna) wiecznie urywające lub naderwane kabelki robiły taki efekt jak kolega opisał niema, co się dziwić przecież to wyprodukowano w Chinach =D> , oraz dobrej jakości baterie lub akumulatorki.
ProScan
Właściciel

Ja niedawno miałem w rękach sondę F4 (podobnego typu). Była niechlujnie nastrojona i nieszczelna. Wtyczka jeszcze gorsza, bo bez pierścienia mocującego.

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam,mam problem z tym wykrywaczem,ostatnio połamałem przez zbyt mocne napięcie rurke pod uchwytem,przy próbie naprawy odlutowałem cztery kabelki od zasilania,te które lecą w rurce i po ponownym przylutowaniu nie wykrywa żelaznych przedmiotów i burczy czy jest możliwość chociaż przeglądu i podpowiedzi czy opłaca się naprawa i ile to może kosztować.
ProScan
Właściciel

Witam,

Sporo tych połamanych F75...

jakoś nie chce mi się wierzyć, że samo lutowanie przewodów zasilania i audio spowodowało brak detekcji żelaza (bo w "buczenie" - przydźwięk czy coś innego? - to jestem w stanie uwierzyć).

Czy opłaca się naprawiać? Zależy co się stało.

Ile to może kosztować? To zależy. Proszę najpierw zapytać w Vikingu, który jako jedyny mając wyłączność na zakupy u Fishera, prowadzi serwis tych wykrywaczy.

proscan
topor1

wieczne problemy z ty f75 ja biegam już chyba 3 lata z nim i nic mi się nie połamało ale nie opanowałem trybu statycznego właściwie nie da się na tym trybie chodzić . czyżby cewka źle zestrojona?
talgo

Post autor: talgo »

chciałem kupić f75 ale chyba mocno zastanowię się nad etrackiem
bo tak jak człowiek czyta To się odechciewa normalnie :shock:
topor1

no to dziś dał mi we znaki :evil: zachowywał się jak licznik geigera w czarnobylu #-o
nie wiem czasem jest ok a czasem kicha wykopki zmarnowane 0 fantów :oops: .
sprawdzę kabelki i na allegro z nim mam dość.
topor1

Mam pytanie do ProScana czy wykrywacze mają wbudowany sabilizator napięcia ?
Bo zauwazyłem że w f75 na wyświetlaczu wyświetlane znaki , cyferki itp nie są stabilne tylko bardzo szybka migają trzeba sie przyjżeć dokładnie aby to zauważyć.
Tak jak by wytsępowały spadki napięcia , może to wada niektórych modeli f75 dlatego są tak kapryśne .

A i czy można od pana odkupić wtyk od cewki do fishera f75
ProScan
Właściciel

Nie mam dokumentacji do F75, ale na pewno stabilizator jest. Wykrywacz posiada przetwornicę, która z napięcia 6V wytwarza inne napięcia potrzebne do zasilania obwodów elektronicznych.

Te migotania na pewno nie maja nic wspólnego z zasilaniem.

F75 są większości przypadków kapryśne z powodu niechlujnego nastrojenia sond, tudzież ich innych przypadłości.

Wtyk można kupić. Jest także dostępny w wielu sklepach elektronicznych.

proscan
topor1

czy jest możliwość podesłania sądy do sprawdzenia ewentualnie dostrojenia? :?: sprzent już nie jest na gwarancji .
ODPOWIEDZ