Witam ponownie.
Tranzystor założony. Trudno mi powiedzieć czy coś się zmieniło, ale mam wrażenie że jest jednak głośniej. Nie jest tak głośny jak drugi egzemplarz, który mam obecnie na porównanie, ale w tamtym jest inny głośnik. W Pana egzemplarzu głośnik był chyba wymieniany, a w każdym razie ktoś przy nim majstrował, bo jest pooblewany jakimś świństwem (klejem?).
W każdym razie lepiej już nie będzie (na tym głośniku).
Co do czułości, to faktycznie były dwa problemy. Wypadła jedna zworka - ale nie zmieniło to znacząco czułości. To co napisałem wyżej nadal jest aktualne. Zasięg jest dziesięciokrotnie wyższy niż to co Pan podał. Nie ma i nie było problemu z dyskryminacją złomu (mówię o podłużnych przedmiotach z żelaza, a nie o płaskim). Z jakim złomem "miał" Pan problem?
Z czułością był też drugi problem, ale też inny niż Pan podał. Zerwało się połączenie końcówki potencjometru czułości (efekt taki, że czułość była cały czas maksymalna).
Wciśniecie tego pokrętła powoduje zmianę zasięgu na monecie ok. 2cm (tak było i tak jest nadal).
Pozostałym czytającym chciałbym jeszcze raz zaznaczyć, że wykrywacz dotarł do mnie grzebany. Uszkodzony został zasilacz, który ktoś próbował naprawiać "na pająka" wlutowując stabilizator scalony (omijając ten na płytce, gdzie wyjęto tranzystor regulujący). Przy tej czynności zapewne uszkodzeniu uległ tranzystor audio i pozrywane były końcówki od dosyć delikatnego pokrętła czułości. Krótko mówiąc naprawę wykonywał jakiś nieudolny partacz.
Właściciel zarzeka się że w takim stanie go kupił i było dobrze, z czym nie dyskutuję, ale ja mogę wziąć odpowiedzialność tylko za to, co sam robiłem.
Nieoryginalny tranzystor audio zastąpiłem zatem oryginalnym i naprawiłem regulację czułości (bo tego nie zauważyłem).
Co się tyczy dyskryminacji to nie wiem o co chodzi. Siła sygnału teraz na pewno nie jest mniejsza niż była na tym głośniku. Nawiasem mówiąc na głośniku, to lepiej chodzić z kanarkiem. Po co kupować dobry sprzęt, żeby 50% zasięgu stracić nie używając słuchawek?
Proszę zatem o wyjaśnienie o co chodzi dokładnie z tą dyskryminacją, bo moim zdaniem wszystko działa dobrze (i tak samo jak na wykrywaczu porównawczym).
proscan