T2 i Teknetics - jak to w końcu jest ?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Scorp

T2 i Teknetics - jak to w końcu jest ?

Post autor: Scorp »

Witam wszystkich forumowiczów :)

Zakładam nowy temat mimo że już kilka o tekneticsach powstało. Chciałbym jednak jednoznacznie uzyskać informację na temat zwłaszcza T2 (choć omega mnie również interesuje)
Czy jest to wykrywacz wart swej ceny ? I jak radzi sobie z konkurentami ?
Zdaję sobie sprawę, że każdy wykrywacz czymś się różni zatem podam cechy które najbardziej interesują mnie w wykrywaczu (przesiadam się z Ace250).

Przede wszystkim chcę wykrywacza w miarę prostego w obsłudze, poręcznego, najlepiej z graficzną sygnalizacją znaleziska, czułego na monetki wszelkiego rodzaju (w tym cienkie sreberka oczywiście), sygnalizującego złoto przynajmniej tuż przed granicą śmiecia, szybkiego i takiego z którym można będzie wyskoczyć czasem na militarke, w rozumieniu zupełnie amatorskiego kopania pierwszej wojenki (bagnet, szabla itp)
Jednak 95% czasu na poszukiwaniach na pewno poświęcę na monety.
Wykrywacz do 3 tysięcy najlepiej..

Na innych forach panuje straszny mentlik i wydaje mi się lekkie zakłamanie, więc proszę o obalenie tekneticsowych mitów :)

Serdecznie pozdrawiam, Scorp.
ProScan
Właściciel

Re: T2 i Teknetics - jak to w końcu jest ?

Post autor: ProScan »

Myślę, że T2 spełnia te założenia, aczkolwiek nie rozumiem do końca:

sygnalizującego złoto przynajmniej tuż przed granicą śmiecia

Wykrywacze nie są wstanie ocenić, czy to co wykryły jest śmieciem. Odróżnienie np. foli aluminiowej od złotej biżuterii nie jest możliwe w 100% przypadków.

Na innych forach panuje straszny mentlik i wydaje mi się lekkie zakłamanie,

Na tym forum także nie należy szukać prawdy objawionej ani idealnego porządku. Np. ten post powinienem podpiąć pod już istniejące wątki o T2 8)

Informacji szuka się na forach czytając różne opinie i kierując się własnym rozsądkiem.

więc proszę o obalenie tekneticsowych mitów

A konkretnie jakich? Mitem nie jest pojedyncza opinia kogoś na forum, ale zbór opinii układających się w jakąś całość. Np. teraz jesteśmy świadkami tworzenia się męczeńskiego mitu po "zwykłej" katastrofie lotniczej spowodowanej ludzką pychą i głupotą. 2+2=4

O mitach dotyczących T2 nie słyszałem.

:pa

proscan
Scorp

Post autor: Scorp »

I o to wyjaśnienie ze zlotem mi chodziło :) Tylko zastanawia mnie czemu niektóre wykrywacze są dodatkowo reklamowane lepszą czułością na złoto, z tekneticsów np. wchodzący G2..

Szczerzę powiem, że ciężko o konkrety na innych forach dlatego tu napisalem.

Mity w cudzyslowiu, niesamowite zasięgi, wykrywacz roku, wykrywacz czuły na złoto itp które znalazłem na innych forach polskich i zagranicznych :)

Dziękuję za odpowiedź, być może się zdecyduję :)
ProScan
Właściciel

Z tym złotem to zwykle chodzi oo to, że przedmioty z tego kruszcu są bardzo drobne (np. kolczyki), a dla takich rzeczy lepsze są wysokie częstotliwości - tutaj T2 spełnia kryteria, bo jego częstotliwość jest wysoka, ale nie za wysoka, by wpływ gruntu nie był zbyt dramatyczny.

G2 ma jeszcze wyższą, ale obawiam się że za dużą...

Co do mitów, to bardziej mityczny, mający niemal swoich wyznawców (pozdrawiam kolegów z TKM :) ) wydaje mi się F75, z tej samej wytwórni i niemal bliźniaczy (coś mi dzisiaj ten temat chodzi po głowie :lol: ) co T2. W każdym razie ja się nasłuchałem cudów o tym wykrywaczu, ale moje (pobieżne) spotkania z tym wykrywaczem do tej pory mnie nie przekonały do niego.

Szczerzę powiem, że ciężko o konkrety na innych forach dlatego tu napisalem.

To prawie komplement ;) Jak będzie konkretne pytanie, to odpowiedź też ma szansę być bardziej konkretną. W poszukiwaniu konkretów zapraszam do lektury cyklu o wykrywaczach, który współtworzę z kolegą dla pisma Odkrywca. Na T2 także przyjdzie kolej...

proscan
Dante1987

Teknetics to dobry wybór ?

Post autor: Dante1987 »

Witam kolegów. Może zacznę tak. Planuje kupno nowego wykrywacza, lepszego od poprzedników których używałem tj. ACE 250 oraz Optima 2.0.Budżet to 3500zł.Rozglądam się za sprzętem lekkim, energooszczędnym, z serwisem w Polsce oczywiście nowym.Szukam głównie polnej drobnicy. Moim typem jest Teknetics T2 SE, spełnia większość moich wymagań ,oczywiście jak każdy wykrywacz ma swoje wady i zalety o których nieco czytałem. Chciałbym poznać zdanie kolegów odnośnie T2 SE, czy warto go kupić, a może lepiej nabyć coś innego.Liczę na waszą pomoc.Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Na T2 także przyjdzie kolej...

No i kolej przyszła. O T2 w zestawieniu z F75 pisałem w Odkrywcy.

proscan
Dante1987

W którym numerze odkrywcy??
ProScan
Właściciel

Dante1987

poszukam
Wykrywacze Fisher F75, F70, Teknetics T2
2010/11 Str. xx-xx
Testy na sondach standardowych.
Może uda mi się nabyć ten archiwalny nr.
A co by mi Pan polecił w tym przedziale cenowym :) ?
ProScan
Właściciel

ProScan nie jest firma handlową i nie zajmuje się polecaniem wykrywaczy.

W ramach darmowej usługi na forum mogę odpowiedzieć na konkretne zapytanie i ewentualnie skomentować czyjś wybór.

W tym wątku wyłącznie o T2

proscan

PS
Wątek pomocniczy: viewtopic.php?f=3&t=1142
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam,
mam takie pytanie odnośnie Teknetics T2 czy ten sprzęt jest naprawialny?
chodzi mi o elektronikę. Czy jak sie zepsuje to śmietnik?
ProScan
Właściciel

To zależy co się zepsuje w tej elektronice.

Ten sprzęt jest naprawialny na pewno. Czy jest naprawialny w mojej firmie? Odpowiedź w pierwszym zdaniu.

proscan
damiano

Post autor: damiano »

Dystrybutor Tekneticsa zapewnia full serwis , ten pogwarancyjny również. Przynajmniej takie zapewnienia usłyszałem.
Znajomy naprawiał swojego T2 SE na gwarancji i żadnych problemów nie było.
Szybko i sprawnie, resetował się nonstop co jakiś czas.
ODPOWIEDZ